Při hnízdění pelikáni hodně snesených vajec rozbíjejí, proto je zahrada nahrazuje dřevěnými podkladky a vejce dává do líhně. „Když se zhruba po měsíci začnou mláďata klubat, tak je dáváme zpět pro rodiče. V tomto případě ale rodiče dřevěné pokládky vyhodili z hnízda," uvedla mluvčí zoo Barbara Tesařová. Jakmile je vajíčko takto znehodnocené, tak se k němu pelikání nazpět nevrátí. „Jak vypadne z hnízda, tak se o něj přestávají starat," dodala Tesařová.

Liberečtí pelikáni snesli 15 vajec, ze dvou se vylíhla mláďata už na konci minulého roku a z dalších dvou na začátku letošního. „Další vejce zkusíme dát zpět pod pelikány. Je u nich šance, že by se to mohlo povést," uvedl liberecký zoolog Jan Hanel.

Kromě pelikánů bílých má liberecká zoo ještě pelikány skvrnozobé, což je kriticky ohrožený druh. S jejich chovem začala zoo teprve v roce 2014. „Zatím máme čtyři samice a sháníme samce," dodal Hanel. Pelikány nyní nemohou návštěvníci zahrady vidět, jsou v zimovišti. Na jezírko v dolní části zahrady se navrátí po skončení zimy