„Vaříme zdravě, jednou za týden je bezmasý den. Děti si oblíbily ratatoule, jídlo, které jsme pojmenovali podle jejich oblíbeného filmu," popsala stravování v janovské základní škole vedoucí jídelny. Trend vařit zdravě patří ke školnímu stravování. Pravidelně podstupují jídelny kontrolní zjišťování hygieny.

„Kontrola byla s úrovní jídel spokojená. Navrhla nám, o ještě můžeme vylepšit. Přizpůsobili jsme jídelníčky jejich námětům. Začali jsme dětem vařit jídla z celozrnné mouky, dáváme jim cizrnu a různě upravené luštěniny," informovala vedoucí kuchyně.

Ochutnejte ratatouli

Děti nejsou zvyklé na mnoho pokrmů. Každou novinku přijímají nejistě, až do chvíle, kdy novou dobrotu ochutnají. Kuchařky v janovské školní jídelně chtějí, aby jejich strávníci jedli nejen to, co je chutná, ale také, co je baví. Film se dětem líbil, ratatoule jim chutnala. A co název skrývá?

Jako od maminky

Je to směs zeleniny a cizrny a vznikl cizrnový guláš, ale bez masa. „Dětem chutná třeba zapečená brokolice se sýrem, ale nebrání se ani jednou týdně bezmasému, odlehčenému dnu, „ prozradila děti vedoucí kuchyně.

Ve školní jídelně mají strávníci každý den jako přílohu ovoce, zelenina,jogurt, müsli tyčinku nebo domácí piškot. Ten už měl v receptu i celozrnnou mouku, stejně tak jako jejich domácí knedlík.

„Začali jsme hodně zařazovat sojové boby, ať v polévce nebo jako čínu. Zdravá výživa chutná dětem a také učitelé jídla chválí. Kladné ohlasy nás moc těší," dodala vedoucí kuchyně.

A kam chodí vedoucí kuchyně pro nápady? Hodně najdeme na internetu nebo ze zkušeností ostatních. Teď se třeba chystáme podávat také penne se sušenými rajčaty, sýrovou omáčkou a bazalkou.

Příprava zdravé stravy je ale finančně náročnější. Proto musí vedoucí stravování pozorně vybírat také dodavatele, nejen kvůli cenám, ale také kvůli kvalitě.