Kam s obyvateli města při povodni? Kam, když se nebudou moci vrátit do svých domovů kvůli požáru v paneláku?

Primátor má povinnost varovat obyvatele, zajistit a organizovat jejich evakuaci a nouzové přežití. V případě povodní to znamená určit náhradní místo pobytu, nápoje, stravu a další základní životní potřeby, a to bez rozdílu pohlaví a věku. A to i v případě, že má člověk s sebou domácí zvíře. Aby své povinnosti, které mu udává zákon, splnil, může zřídit, se souhlasem Hasičského záchranného sboru, zařízení pro zajištění evakuace a nouzové přežití.

Nacvičovali v ZŠ Liberecká

V nouzový domov se změnila Základní škola v Liberecké ulici ve chvíli, kdy v ní pracovníci Krizového oddělení Magistrátu města organizovali nácvik evakuace.

„V Jablonci bylo určeno devět základních škol, které budou schopny v případě evakuace obyvatel v ohrožení nabídnout své prostory. Každoročně se na jedné z nich taková situace nacvičuje. Tentokrát padl los na školu v Liberecké ulici. Pro ohrožené obyvatele musíme zajistit nouzové ukrytí na čtyřiadvacet hodin," informoval Jiří Vaníček, vedoucí oddělení krizového řízení v Jablonci.

Další školy, které jsou pro tento úkol také vybaveny potřebným materiálem v hodnotě více jak dvaceti tisíc korun, jsou například také v Janově, v Lučanech, v Josefově Dole a v Rychnově. Protože Jablonec leží na horních tocích několika řek, nacvičují se hlavně podmínky pro evakuaci a přežití při povodních. Ty mohou podle odborníků na krizové řízení Jablonec ohrozit nejvíce.

Ve všech vybraných základních školách musí v případě ohrožení přijmout každého v průběhu celého dne. Nemůže se stát, že budova zůstane nedobytná z důvodu prázdnin, volna nebo víkendu. Klíče v zapečetěné obálce jsou uložené u Městské policie. Ředitel školy určí pracovní skupinu, která situaci ohrožení a evakuaci obyvatel organizuje.

„Cvičení v Liberecké škole se zúčastnil její ředitel se skupinou pedagogů a dvacítka žáků v roli figurantů. Nechyběla Městská policie ani pracovníci Českého červeného kříže. Ředitel obdržel příkaz primátora, aby aktivoval zařízení pro zajištění evakuace. Rozdělil úkoly, připomenul povinnosti, zkontroloval připravenost pracoviště," upřesnil situaci v základní škole Jiří Vaníček.

Ředitel školy Jiří Čeřovský průběh akce komentoval slovy: „Zajistili jsme vnější a vnitřní označení školy. Prostory musejí být vybavené také lampičkami, aby bylo zajištěno osvětlení v případě, že nepůjde proud. Osvětlení je součástí základního navigačního systému. U příjmu osob byli určení členové štábu nacvičovat evidenci těch, kteří by do naší školy byli evakuováni."

Jako velitel zařízení pro zajištění evakuace a nouzové přežití zodpovídal za průběh ve školních prostorách.

Autor: Dagmar Březinová