Desítky objektů čtyřiceti autorů z celé republiky tvoří gró unikátní výstavy Skleněná plastika II, která před víkendem odstartovala v Železném Brodě.

„Některé ty věci jsou fakt úžasné, dokázala bych si je představit v obýváku. Ale asi bych to nezaplatila," zaujatě hovoří paní Jana z Turnova, která v neděli výstavu navštívila. Zaujalo ji i to, že výstava je situována do dvou prostor a to relativně daleko od sebe. „Alespoň tu nádheru člověk rozdýchá," usmála se. Část výstavy se nachází v Městské galerii Vlastimila Rady, druhá část v budově bývalého ředitelství ŽBS, kterou pro výstavu propůjčil její současný majitel (fa Detesk).

Mezi vystavenými kusy objevila paní Jana třeba i dílo světoznámé akademické sochařky Jaroslavy Brychtové. „Jaroslava Brychtová zapůjčila tři skleněné objekty. Desítky dalších skleněných plastik přivezou do Železného Brodu sklářští výtvarníci, kteří své středoškolské vzdělání získali buď zdejší sklářské škole, nebo v dalších školách a sklářských ateliérech," přiblížil Martin Hlubuček, jeden ze spoluorganizátorů této výstavy.

Skleněné městečko

Výstava Tavená skleněná plastika II vyvrcholí a skončí při festivalu skla Skleněné městečko, jehož osmý ročník je v Železném Brodě připravován na víkend 20. a 21. září.

Přípravné fáze 8. ročníku sklářského festivalu Skleněné městečko jsou již v plném proudu. Mezi dalšími doprovodnými akcemi je například další ročník Letní sklářské dílny (sklářské sympozium), během kterého sklářští výtvarníci a umělečtí řemeslníci společně realizují svá díla.

Již v předvečer sklářských slavností se v pátek 19. září v KC Kino uskuteční speciální díl stále oblíbenější Pecha Kucha Night Special, zaměřený na osobnosti z oblasti skla a sklářství.