Jsou tři a již potřetí pomohou. Simona Křivánková, Kristýna Kolomazníková a Jan Hrstka absolventi Základní školy Rychnov, dnes již středoškoláci.

„Jednou jsme s kamarádkou o polední přestávce byly venku a dostaly jsme hlad. Řekly jsme si, že si doma něco dobrého upečeme. Tam nás napadlo, že by se dalo někdy toho napéct víc a výtěžek věnovat na charitu," popsala začátky myšlenky pořádání benefiční akce Kristýna Kolomazníková.

Akce dostala jméno Let´s Help Them a její třetí pokračování se uskuteční v pátek 28. března v sále Besedy v Rychnově u Jablonce.

„Nejprve jsme si mysleli, že bychom výtěžek věnovali na opravu některého kostela nebo dětem do dětských domovů. Takto nám to ale přijde nyní lepší, protože víme, že částka, kterou akcí snad vybereme, bude tak akorát vysoká, aby pomohla dobře jednomu postiženému," doplnila Simona Křivánková.

Veškerý výdělek letos věnovali na podporu Pavla Brtka. Pavlovi je 14 let, navštěvuje 8. třídu Základní školy praktické a má degenerativní onemocnění svalstva. Pro svůj pohyb potřebuje vozík a pomoc druhé osoby. V předešlých ročnících pomohli Martinovi Kratochvílovi, který dostal notebook a potřeby pro florbal, a Anně Křížové ta dostala peníze na studium obchodní akademie v Praze.

Podpora okolí

Žáky v jejich činnosti podpořili a organizačně pomohli rodiče, štědří sponzoři, učitelé a vedení ZŠ v Rychnově a v neposlední řadě rychnovská radnice, jenž zapůjčila bezplatně prostory sálu Beseda.

Program je rozdělen na dvě části, při odpoledních workshopech, které začínají v 15 hodin, si děti i dospělí mohou přijít vyrobit spoustu zajímavých a praktických věcí od tradičního malování triček až po velikonoční ozdoby vybere si určitě každý. Na recepci si účastníci za symbolický poplatek zakoupí potřebný materiál a na příslušném stanovišti jim asistenti pomohou s výrobou.

Připravují také spoustu soutěží a her s animátory, kterým budete moci bezstarostně svěřit svoje děti, nebo si zahrát také. V odpoledním programu nebude chybět, mimo jiné, módní přehlídka s názvem „Starověk", kterou připravily děti ze ZŠ v Rychnově či vystoupení dětí ze školního sborečku. Odpolední program ukončí tombola, při které mohou účastníci vyhrát různé vstupenky, poukázky do restaurace, do knihovny, hračky a další.

Večerní dobročinný koncert začíná ve 20 hodin, zahrají kapely Exots z Jablonce a Headshot z Rychnova. Nakonec čeká posluchače překvapení. Všechny kapely jsou chlapecké, věk členů od 18 do 25 let a vystupují zde bez nároku na honorář.

V průběhu celé benefiční akce budou v Besedě otevřeny stánky s výrobky žáků ZŠ a MŠ Rychnov a občerstvením, bar, tombola a šatny.

Mladí studenti se svými spolužáky a přáteli připravují akci od poloviny října.