Obec Světlá mladou Johanu Mužákovou, jak se spisovatelka správně jmenovala, naprosto očarovala. Ještě než se pustí do svých románů, jejichž děj se odehrává právě tady, na úpatí Ještědu, s výhledem na magickou krajinu od Bezdězu k Troskám, píše o tom v desítkách dopisů své sestře, také spisovatelce a překladatelce z francouzštiny, Žofii Podlipské. „Tak vznešeně jsem si tu krajinu nepředstavovala, myslela jsem si všecko užší, stěsnanější, a vše je rozsáhlé, velkolepé,“ začíná jeden z nesčetných dopisů sestře, v němž spisovatelka okouzleně popisuje krajinu pod Ještědem.

DIALOG SESTER

A právě korespondenční dialog obou sester se stal ústředním bodem festivalu Karoliny Světlé, který se minulou sobotu konal ve Světlé pod Ještědem.
Zakladatelky akce, Tereza Rafoth a Andrea Fischerová ze spolku Stopy v krajině, tím vzdaly hold nejen spisovatelce, ale i výjimečné ženě, která zdejší kraj literárně proslavila. „Chtěly jsme oživit její odkaz, přiblížit dobu, ve které žila,“ vysvětlují, zatímco si návštěvníci vychutnávali literární divadlo na autentických místech. Setkat se tu mohli nejen přímo s Karolinou Světlou v podání Markéty Tallerové, ale i některými postavami z jejích povídek či románů. „Festivalem jsme chtěly ukázat, že její díla mají stále co říct i dnešnímu čtenáři,“ upřesňuje Tereza Rathorf.

STOPY V KRAJINĚ

I když sama vystudovala češtinu a literaturu, rozhodně nepovažuje za šťastnou cestu povinné četby, která mnohým Karolínu Světlou na celý život zařadila Vesnický román a další povídky do škatule s nápisem povinná nuda. „Když se děti mohou setkat s autentickými postavami i místy, tak na to prostě nezapomenou. Literatura se jim dostane pod kůži,“ vysvětluje Tereza Rathorf.

V dálce se mihne lesní panna a děti se s ní nadšeně fotí. Další hledají poklady a odpovídají na jednoduché otázky ze života spisovatelky. „Byly jsme tu už se školou, takže to znám,“ chlubí se asi devítiletá holčička.

Na festivalu Karolíny Světlé nemohl samozřejmě chybět ani podještědský folklórní soubor HoračkyZdroj: Miroslav Chmela

Krajinou totiž vede naučná stezka Karoliny Světlé, která přibližuje místo, v němž se postupně rodily její knihy, odkud čerpala náměty pro své příběhy a potkávala lidi, kteří se stali předlohami jejich hrdinů. „S Andreou pracujeme zároveň jako průvodkyně, takže víme, jak informace podaná formou zážitku dá člověku mnohem víc, než literární studie nebo školní učebnice,“ vysvětlují organizátorky. SVĚTLÁ SI VÁS NAJDE A NEPUSTÍVšechno vlastně začalo zcela nenápadně, ale mělo to svou logiku. „Andrea tady se svou babičkou a dědou vyrůstala. Tvrdím, že kdo se s tímhle krajem jednou spojí, tak už to v něm zůstane,“ je přesvědčena Tereza Rafoth.

Inspirací jim byla literární stezka v Miletíně u Hořic, věnovaná Karlu Jaromíru Erbenovi. „Byly jsme se tam podívat a řekly si, že když to svedou v Miletíně, dokážeme to taky,“ vzpomínají na začátky projektu. Ten dnes vábí nejen školní třídy, ale i běžné turisty. Raritou je knihovnička na návsi pod kostelem. Dřevěná budka v podobě podještědské chaloupky.

Otevřete ji, vypůjčíte si některou z knížek Karolíny Světlé a při dalším výletě ji zase vrátíte. Když k ní přidáte další, kterou máte doma dvakrát, dočkáte se chvály a poděkování. Odvézt si odtamtud můžete třeba Vesnický román. A právě ten považují obě znalkyně díla Karoliny Světlé za mimořádný.

VESNICKÝ ROMÁN, SVĚTOVÝ ROMÁN

Světlá měla podle Andrey Fischerové, mimochodem rovněž spisovatelky, tu nevýhodu, že psala česky. „Kdyby její Vesnický román vyšel v angličtině, francouzštině nebo jiném světovém jazyce, šlo by o dílo světové literatury,“ říká. „Já bych ho přirovnala k románu Jane Austenové Rozum a cit. Jen s tím rozdílem, že Vesnický román nekončí happyendem,“ tvrdí Andrea Fischerová. Mnozí jí dávají za pravdu.

„Já jsem od ní přečetla všechno. Mám ji ráda už od školy a její knihy čtu stále dokola. Je to opravdu světová autorka,“ je přesvědčena třeba novinářka Jana Pavlíčková. „Je to nádherný jazyk, jsem ráda, že jsem se k dílu Karoliny Světlé dostala,“ přidává se i představitelka Světlé, herečka Markéta.

„Jde o román plný emocí, obrazu svazujících společenských dogmat té doby, ale i magie. Já si dokonce odvažuji říct, že je to až takový Harry Potter pro ženy,“ doplňuje Tereza Rathorf. Tak trochu paradoxem přitom zůstává, že právě tato spisovatelka světového talentu se silně zasazovala o to, aby se právě čeština stala v tehdejším Rakousku – Uhersku rovnoprávná s němčinou.

SVĚTLÁ VE FILMU?

„Naším velkým snem je představit právě Vesnický román ve filmové podobě,“ vysvětluje Tereza Rafoth. Film je jedním z kanálů, jak podle ní oslovit veřejnost.

Na motivy románu Karoliny Světlé sice už jeden film natočen byl. Šlo o předválečný Kříž u potoka, kde se ale ke škodě dějové linky dostal do popředí hlavně folklór. A to je podle Terezy Rafoth velká škoda. I když popis venkova zastává v díle Světlé stěžejní roli, mnohem důležitější je její pohled na život, osudy, osudové zvraty. Ty Světlá viděla nikoliv očima folkloristky, ale na svou dobu velmi moderní a pokrokové ženy, přirovnávané ke slavné George Sandové. Vždyť právě Světlá byla spolu s Eliškou Krásnohorskou iniciátorkou prvního dívčího gymnázia. Na svou dobu něčeho neslýchaného.

„Dochovaly se dokonce zápisky z dětských let budoucí spisovatelky, kdy učitel kárá její rodiče, aby jí zabránili tolik číst a spisovat. „Kdyby byla chlapec, gratuloval bych vám, ale takhle,“ stojí prý v dopise učitele.Totéž si později mysleli i lékaři, kteří mladé Karolině, totiž Johaně, jak znělo její skutečné jméno, psaní zakazovali s ohledem na duševní vyčerpání po smrti jediné, teprve tříměsíční dcerky Boženky. Až osvícený švagr, lékař a manžel její sestry pochopil, že právě psaní může být terapií na její osobní tragédii. „Její příběh není dnešní době nijak vzdálený, tohle může prožívat kdokoli z dnešní doby,“ uzavírá Tereza Rafoth.

Po stopách Karolíny Světlé

Po stopách Karoliny Světlé se můžete vydat naučnou stezkou Podještědím. V nových souvislostech přibližuje oblast Podještědí, kde započaly svůj život knihy Karoliny Světlé. Stezku tvoří 12 informačních panelů, tematické audio ukázky a umělecky pojatá odpočinková místa. V okolí stezky je ukryto 5 keší (geocaching). Naučnou stezku vytvořil spolek Stopy v krajině, jehož cílem je podporovat vnímání krajiny jako prostoru s historií. Více na www.karolinasvetla.cz.