Úsporu tři miliony korun během dvou let vygeneruje oblast výpočetní techniky, dalších 2,5 milionu uspoří na účetních a poradenských službách. O čtyři miliony korun se sníží také náklady na údržbu sítě Centrálního zásobování teplem (CZT).

Jablonecké energetické se podařilo zajistit i levnější dodávky elektřiny a v nejbližší době proběhne také soutěž na plyn. „V mnoha nově uzavřených kontraktech se povedlo dosáhnout poměrně velkých úspor," vysvětlil důvod projednávání bodu o činnosti Jablonecké energetické náměstek Miloš Vele, člen představenstva společnosti.

Ta má za sebou sto dnů existence a stále hledá další úspory ve všech oblastech své činnosti. Ředitel Pavel Spilka zdůraznil: „ Od ledna vstoupí v platnost nová organizační struktura. Dojde ke snížení počtu zaměstnanců v oblasti středního managementu a obsluhy. V oblasti dělnických profesí už ale nemůžeme uspořit ani jednoho člověka. Tato opatření přinesou v dalším roce úsporu až 1,5 milionu. S nimi jsou spojené i úpravy mzdového a prémiového řádu.

V oblasti ekonomiky a financování předložilo vedení společnosti představenstvu variantní finanční plán na rok 2014-2015, který ovlivní cenu tepla v dalším období". Hlavní motivací pro jablonecké občany má být snížení ceny tepla od 1. ledna 2014, která klesne z původních 807 Kč/GJ na 689 korun.

„Snížení ceny vidím jako první krok k tomu, aby už nedocházelo k poměrně masivnímu odpojování zákazníků z centrální soustavy. Doposud se jednalo o skoro čtvrtinu klientů. Stále ale hrozí odchodem ještě skoro pětina. Číslo je pro nás alarmující a určitě tyto spotřebitele znovu oslovíme. Komunikace se zákazníkem v minulých letech byla nulová. Právě na to si klienti stěžují dodnes," doplnil informace o více jak tříměsíční činnosti společnosti ředitel Pavel Spilka.

Autor: Dagmar Březinová