Opět nastal čas a lidé rozhodnou, koho za sebe nominují do vedení měst a obcí. Kdo usedne do křesel starostů. Mnoho lidí ovšem přesně neví, jaké varianty při hlasování v komunálních volbách může využít.

Předně má každý volič přesně daný počet hlasů, které může použít. Tento údaj souvisí s počtem zastupitelů dané obce nebo města a najdete jej hned na vrchu hlasovacího lístku. Například Jablonečané mohou udělit celkem maximálně třicet hlasů. V Loužnici pouze sedm.

Z tohoto důvodu se liší i rozměry hlasovacích lístků. Ten může být vzhledem k velikosti města a počtu kandidujících stran vytištěn i oboustranně. To je právě i případ Jablonce.

Lístek rozhodně nezmenšujte

Je důležité lístek nechat v podobě, v jaké přišel do poštovní schránky. Pouze tak budou hlasy započítány.

V případě, že se lístek natrhne, ale je z něj patrné pro koho jste volili, není to zase tak velký problém. Pokud z něj půjde identifikovat pro koho jste volili, budou hlasy započítány. Nesmí z něj ovšem chybět žádná část. Ani ta, kde nic vytištěno není.

„Někteří lidé se nás už ptali, zda mají politickou stranu, kterou chtějí volit z lístku vystřihnout. Takový hlas by byl ovšem neplatný," řekl tajemník Jablonce Marek Řeháček. Stále platí, že ať je lístek sebevětší, musí zůstat kompletní.

Vyzvednete jej na úřadu i při volbách

Povinností starostů je zajistit doručení hlasovacích lístků voličům a to nejpozději tři dny před dnem voleb. V tomto případě, byste tak už svůj volební lístek měli mít. Společně s ním najdete v obálce také lístek, kde je uveden volební okrsek a kam máte odevzdat svůj hlas.

Samozřejmě hlasovací lístky budou k dispozici také na obecních úřadech a v době hlasování i ve volebních místnostech.

„Mnoho z voličů si lístek vyplní už v klidu doma a pak je pouze vloží do platné obálky, kterou dostane ve volební místnosti," zmínil jednu z možností jablonecký místostarosta.

Nezapomeňte občanku nebo pas

Nejdůležitějším dokumentem není volební lístek, ale doklad o totožnosti voliče. Zapomenout rozhodně nesmíte občanský průkaz nebo cestovní pas ČR. Navíc si u obou dokladů zkontrolujte jejich platnost.

V případě, že momentálně disponujete pouze potvrzením o občanském průkazu (na nový OP teprve čekáte), tak jím nelze prokazovat totožnost ani státní občanství ČR, musíte se prokázat platným cestovním pasem.

Co dělat pokud nemám ani jedno

Pakliže nemáte platný OP ani cestovní pas, můžete se dostavit dostavit se v době hlasování na příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností, kde bude zajištěna služba a poté, co předložíte 2 fotografie a dosavadní občanský průkaz, bude na místě vystaven občanský průkaz (tzv. „blesk"), jehož platnost je omezena na 1 měsíc.

Pokud ovšem má volič již o vydání nového občanského průkazu požádáno a ten je ve výrobě, není možné na místě občanský průkaz „blesk" vystavit.

Než půjdete k urně, nezapomeňte…

1. …vzít s sebou občanský průkaz, nebo cestovní pas. Pokud cestovní doklad nemáte a občanku máte prošlou, není nic ztraceno. O nový občanský průkaz můžete požádat dnes, někde i zítra. Potřebuje k tomu rodný list či řidičský průkaz a dvě fotografie. Nový doklad vám příslušný městský či obecní úřad vystaví na počkání zadarmo a platit bude měsíc.

2. …jste-li občanem některého z členských států Evropské unie, máte právo volit do zastupitelstva měst a obcí, i když v Česku nežijete trvale. Rozhodl o tom nedávno Krajský soud v Brně na podnět slovenského občana. Ve volební místnosti se musíte prokázat potvrzením o přechodném pobytu. V Česku žije takových lidí přes sto tisíc.

3. …prostudovat hlasovací lístky. Ty byste měli mít už minimálně dva dny ve schránce. Pokud jste je neobdrželi, nebo ztratili, náhradní dostanete ve volební místnosti. V 27 volebních obvodech se vybírají i senátoři. Do schránek dostanete obálky jen pro první kolo senátních voleb. Do urny vkládejte jen jeden lístek se jménem vybraného kandidáta. Úřední obálka pro senátní volby má žlutou barvu, pro komunální šedou.

4. …že hlasování do zastupitelstev měst a obcí je poměrně komplikované. Pokud jste obyvatelem velkého města, budete volit jak do městské části, tak na magistrát. A hlasovací lístek může – jako v Praze – pokrýt celý stůl. U jednotlivých kandidátů je uvedeno jejich profesní zaměření, ale nemusí jít o povolání. Uchazeči se vám představují nějakým charakteristickým rysem, vynalézaví jsou v tomto směru hlavně piráti.

5. …že váš hlas je platný, pokud správně označený lístek vložíte do obálky a vhodíte ho do urny. V Praze a statutárních městech se vkládá do jedné úřední obálky jak lístek do městského zastupitelstva, tak do městské části. Naopak hlas neplatí, neoznačíte-li na lístku ani jednu stranu, ani žádného kandidáta, lístek není v obálce, nebo je přetrhnutý. V jedné obálce nesmí být víc lístků do téhož zastupitelstva.

6. …křížkovat. Právě křížkem označujete stranu, které dáváte svůj hlas. Tento způsob hlasování je nejjednodušší. Můžete ale také označit své favority napříč stranami, nebo svůj výběr kombinovat. Vždy platí, že můžete zakřížkovat tolik osobností, kolik je členů zastupitelstva.

7. …že vybraný kandidát se do zastupitelstva dostane jen tehdy, když strana, za níž kandiduje, překročí pětiprocentní hranici a konkrétní kandidát získá alespoň o 10 procent hlasů více, než je průměrný počet hlasů na jednoho kandidáta.

8. …na to, že když tuto hranici váš oblíbenec na nevolitelném místě nepřekročí, podporujete pořadí navržené stranou – pokud taková strana získá jen jedno křeslo (a žádný kandidát nesplní desetiprocentní podmínku), bude v zastupitelstvu sedět lídr strany, jehož jméno třeba nikdo nezakřížkoval.

9. …že pokud volíte například 15členné zastupitelstvo a zaškrtnete svoji favorizovanou stranu a pět osobností z jiných uskupení, získá vaše hlasy prvních 10 kandidátů z vaší oblíbené strany. Dalších pět hlasů odevzdáte konkurenčním stranám, aniž byste měli jistotu, že se vámi vybraní politici do zastupitelstva dostanou. De facto nepřímo pomáháte čelu jejich kandidátek.

10. …že zakřížkujete-li vybranou stranu a zároveň její kandidáty, tyto hlasy se neberou v potaz, platí pořadí, které je na listině.

11. …na trpělivost při čekání na výsledky. Nejdříve budou známy senátní dvojice pro druhé kolo, pak složení zastupitelstev menších obcí. Nejdéle potrvá sčítání hlasů v Praze, kam kandiduje 31 uskupení. Očekává se, že složení pražského magistrátu bude známo až v neděli ráno.

12. …při volbách do městských zastupitelstev myslet i na to, koho byste chtěli vidět v čele radnice. Mezi kandidáty někde panují tak velké animozity, že ani vysoký zisk ve volbách nemusí vítězné straně zaručit zisk postu starosty či primátora. Mohou se totiž proti ní spojit představitelé ostatních subjektů. Například v Praze se jako nepravděpodobná jeví koalice TOP 09 a ANO, ačkoliv tyto dva subjekty mohou volby vyhrát.

dání nového občanského průkazu požádáno a ten je ve výrobě, není možné na místě občanský průkaz „blesk" vystavit.