V poslední době jsem zaznamenal, že Česká pošta ruší svoje pobočky, dostupnost jejich služeb se snižuje i zkracováním pracovní doby. Budete s tím schopen jako poslanec něco udělat?

Velice děkuji za tuto otázku. Byl jsem iniciátorem pozměňovacího návrhu, který v podstatě zazimoval síť pošt a tudíž by pošty zůstaly v nezměněné podobně i v malých obcích. Stále tvrdím, že pošťák v malé obci je svým způsobem i sociální pracovník. Sám vím, že babičky se na něj těšily. Bylo napečeno a měly se i komu svěřit. Na druhou stranu pošťák věděl, že mu někdo neotevřel a kolikrát přivoláním pomoci zachránil lidský život. I když je zákon v platnosti, objíždím obce, když mi zavolají a pomáhám při jednání s Českou poštou. Je pro mě naprosto absurdní, že přes slib generálního ředitele, přijíždějí manažeři pošt na jednání a již mají v ruce rozhodnutí. Nejedná se tedy o kompromis, ale o direktivní nařízení. S tím zásadně nesouhlasím.

Chci se zeptat, jak vidíte problematiku školství a kterým směrem se má ubírat? Děkuji za odpověď.

Umím si představit, že každá obec i město bude do poslední chvíle bojovat o svoji školu. Chybí mi ministerská koncepce, ale především tragédie začíná být v učňovském školství. Nejsou řemeslníci, a nebudou, pokud nezměníme přístup k učňovským školám. To znamená také k podnikatelům, k jejich možnostem vychovat si a zaplatit zručného učně, ale pod podmínkou, že podnikatel bude jasně vědět, jaká je daňová úleva a bude podpořen zákonem v možnostech podržet si svého učně, a nebo požadovat finanční náhradu za nedodržení smlouvy.

Podpořil jste projekt rekonstrukci státu. Není to ale jen populismus? Proč jste už jako poslanci nedělali vše pro to, aby ty zákony fungovaly již dříve? To jste přeci mohli zařídit…

My jsme přece některé kroky začali dělat. Například zákon o veřejných zakázkách, Jan Farský přes rok pracuje na registru smluv, chceme kvalitní zákon o státním úředníkovi. Vždycky však musí být shoda ve sněmovně, a to se ne vždy dařilo prosadit i se našimi koaličními partnery. Dále tento projekt budu podporovat a věřím, že konkrétními kroky dokážeme, že se o tomto projektu nebude mluvit pouze na papíře.

Jaký máte vztah se Starosty pro Liberecký kraj a hejtmanem Půtou? Říká se, že je to dost napjaté, tedy vztah mezi TOP 09 a SLK?

Společně s Martinem Půtou, Markem Pietrem a Honzou Farským jsem jedním ze zakladatelů Starostů pro LK. S nadsázkou jsem nazýván dvojitým agentem, neboť i když jsem již členem TOP 09, tak mám samozřejmě úzký vztah se Starosty. Zdá se mi, že vlna vášní mezi oběma partnery již pominula. Spolupráce je na dobré úrovni. S panem hejtmanem jsem v častém kontaktu a nesmírně si vážím toho, co se mu podařilo. Stačí se jenom podívat na naši mapičku ČR, kde je jeden ze dvou plamínků, které nejsou oranžové.

Jak na vás zatím vůbec působí předvolební kampaň?

Osobně jsem rád, že je rychlá a bude brzo ukončena a doufám, že se vše zklidní. Na druhou stranu je velmi náročná a já osobně budu rád, že nebudu muset se sajdkou jezdit na zimních pneumatikách. Pokud se v posledním týdnu nestane něco neočekávaného, tak z mého pohledu až na několik výstřelků, o kterých jsem mluvil, ji považuji za poměrně korektní.

Co říkáte negativní kampani proti TOP 09 s Karlem Schwarzenbergem jako nacistou?

V této společnosti a s touto politickou kulturou jsem si zvykl, že mnozí používají i negativní kampaň k prosazení. Otázka je, kde je hranice mezi slušností, politickou kulturou a hulvátstvím. Lidé, kteří se sníží až k takovýmto krokům, nemají ve slušné společnosti co dělat.

Jste velký sportovec. Porazil byste v tenisu i Klause? Nebo byste ho nechal vyhrát?

Moc velký sportovec nejsem, měřím 176 cm. Nikdy jsem pana Klause neviděl hrát, ale říká se, že je velmi dobrý. Rozhodně bych ho nenechal vyhrát nebo bych se alespoň o výhru popral. Na politické úrovni, kdyby to šlo, bych ho rozhodně nenechal vyhrát, například v otázce amnestie.

Pane Horáčku, Vašek, nebo Miloš?

Samozřejmě Vašek, ovšem pokud myslíte pana Havla.