VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Varna je srdcem pivovaru. Tady vše začíná

Ústí nad Labem - Když na základní škole musel vyplnit Petr Hájek přihlášku kam dál, zaujal ho učební obor Sladovník pivovaru. Po vyučení si prošel celým pivovarem. Začínal mytím podlah ve sklepě, dodělal si maturitu a dnes je z něho mistr varny velkobřezenského pivovaru.

25.4.2014
SDÍLEJ:

Mistr varny Petr Hájek kontroluje kvalitu vařené várky mladiny. Foto: DENÍK/Petr Sochůrek

Co je to varna?
Varna je srdce pivovaru, tady prakticky celý proces výroby začíná. Denně tady vyrobíme 5 až 6 várek.

Z čeho se skládá?
Na varně jsou čtyři velké měděné nádoby vystírací a scezovací káď, rmutovací a mladinový kotel. Ty musí jednou týdně procházet velkou sanitací, kdy se nádoby myjí nejprve tlakovou vodou a poté chemicky.

Jak důležitá je pro výrobu piva?
Na varně vzniká základ pro další kvašení, tzv. mladina. Pro vznik piva je to tedy velmi důležitý proces. Nejprve je nutné uvolnit cukr ze sladu a změnit jeho strukturu tak, aby z něj kvasinky ve spilce mohly udělat alkohol. Tomu se říká proces rmutování. Poté je nutné oddělit z roztoku mláto (nerozpustné části zrna). Tomuto procesu se říká scezování. Vzniklý meziprodukt nazýváme sladina a musíme ho hodinu a půl povařit s chmelem, až nám vznikne mladina.

V jakém stádiu je výroba zlatavého moku, když projde varnou?
Do varny vstupují základní suroviny voda, slad, chmel a výsledným produktem je mladina čirý, sladký, hořký roztok, ve kterém ještě není žádný alkohol, což mnohé překvapí.

Kolik varen má velkobřezenský pivovar a jaké?
Pouze jednu, ta nám stačí.

Otázka čtenáře: V jakých varnách se vaří Zlatopramen a Březňák?
V pivovaru Velké Březno je původní měděná varna z roku 1933 od Brněnských strojíren.

Příštím hostem seriálu Než spadne pěna bude Jana Tulachová, která pohovoří o spilce. Ptát se jí můžete do středy na e-mailu: breznak.ustecky@denik. cz. Odpověď na vylosovanou otázku najdete v Deníku 9. května, kdy vychází další díl povídání o pivu.

Věděli jste že…

1) V pivovaru Velké Březno vyrobí každé 4 hodiny cca 200 hl mladiny. Tzn. 160 000 piv denně.

2) Označení piva desítka = 10% neznamená obsah alkoholu, ale toto označení informuje o koncentraci cukrů v mladině, ze které bylo pivo vyrobeno, v praxi to znamená že ze 100g mladiny je 10 g cukr (z těchto cukrů poté vzniká na spilce alkohol)

3) Chmelení piva Březňák a Zlatopramen probíhá na třikrát. První dávka se přidává chvíli po uvedení do varu. Tato dávka chmele dává pivu pouze hořkost. Druhá se pak přidává cca v polovině vaření a na chmelení používáme chmel, který se jmenuje sládek. Tato dávka se podílí jak na hořkosti, tak na aroma. Poslední dávka se přidává před koncem chmelovaru, pro toto chmelení využíváme chmel Žatecký poloraný červeňák, díky kterému vzniká aroma budoucího piva.


Autor: Petr Sochůrek

25.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

ANKETA: Legalizovali byste pěstování marihuany pro osobní spotřebu?

Módní svátek  zažil zámek Sychrov.
50

OBRAZEM: Sychrov ožil velkou módní show

ANKETA: Zakázali byste motorovým vozidlům starším 15 let vjezd do center měst?

Liberecký kraj - Dvacet zásadních otázek položil Deník hlavním volebním tvářím devíti stran v Libereckém kraji. Jejich odpovědi vám mohou pomoci při rozhodování, koho budete volit. Sami si také můžete v naši anketě postupně odpovědět na všechny tyto otázky. 

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

ANKETA: Povolili byste cyklistům alkohol?

Liberecký kraj - Dvacet zásadních otázek položil Deník hlavním volebním tvářím devíti stran v Libereckém kraji. Jejich odpovědi vám mohou pomoci při rozhodování, koho budete volit. Sami si také můžete v naši anketě postupně odpovědět na všechny tyto otázky. 

Kraj představí úspěšné návrhy na přeměnu okolí budovy Krajského úřadu

Liberec – Přeměna a kultivace okolí budovy Krajského úřadu, možnost volného přístupu k řece Nise a prostor pro parkování, i to byla hodnotící kritéria soutěže, kterou vypsal Liberecký kraj.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení