VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Varna je srdcem pivovaru. Tady vše začíná

Ústí nad Labem - Když na základní škole musel vyplnit Petr Hájek přihlášku kam dál, zaujal ho učební obor Sladovník pivovaru. Po vyučení si prošel celým pivovarem. Začínal mytím podlah ve sklepě, dodělal si maturitu a dnes je z něho mistr varny velkobřezenského pivovaru.

25.4.2014
SDÍLEJ:

Mistr varny Petr Hájek kontroluje kvalitu vařené várky mladiny. Foto: DENÍK/Petr Sochůrek

Co je to varna?
Varna je srdce pivovaru, tady prakticky celý proces výroby začíná. Denně tady vyrobíme 5 až 6 várek.

Z čeho se skládá?
Na varně jsou čtyři velké měděné nádoby vystírací a scezovací káď, rmutovací a mladinový kotel. Ty musí jednou týdně procházet velkou sanitací, kdy se nádoby myjí nejprve tlakovou vodou a poté chemicky.

Jak důležitá je pro výrobu piva?
Na varně vzniká základ pro další kvašení, tzv. mladina. Pro vznik piva je to tedy velmi důležitý proces. Nejprve je nutné uvolnit cukr ze sladu a změnit jeho strukturu tak, aby z něj kvasinky ve spilce mohly udělat alkohol. Tomu se říká proces rmutování. Poté je nutné oddělit z roztoku mláto (nerozpustné části zrna). Tomuto procesu se říká scezování. Vzniklý meziprodukt nazýváme sladina a musíme ho hodinu a půl povařit s chmelem, až nám vznikne mladina.

V jakém stádiu je výroba zlatavého moku, když projde varnou?
Do varny vstupují základní suroviny voda, slad, chmel a výsledným produktem je mladina čirý, sladký, hořký roztok, ve kterém ještě není žádný alkohol, což mnohé překvapí.

Kolik varen má velkobřezenský pivovar a jaké?
Pouze jednu, ta nám stačí.

Otázka čtenáře: V jakých varnách se vaří Zlatopramen a Březňák?
V pivovaru Velké Březno je původní měděná varna z roku 1933 od Brněnských strojíren.

Příštím hostem seriálu Než spadne pěna bude Jana Tulachová, která pohovoří o spilce. Ptát se jí můžete do středy na e-mailu: breznak.ustecky@denik. cz. Odpověď na vylosovanou otázku najdete v Deníku 9. května, kdy vychází další díl povídání o pivu.

Věděli jste že…

1) V pivovaru Velké Březno vyrobí každé 4 hodiny cca 200 hl mladiny. Tzn. 160 000 piv denně.

2) Označení piva desítka = 10% neznamená obsah alkoholu, ale toto označení informuje o koncentraci cukrů v mladině, ze které bylo pivo vyrobeno, v praxi to znamená že ze 100g mladiny je 10 g cukr (z těchto cukrů poté vzniká na spilce alkohol)

3) Chmelení piva Březňák a Zlatopramen probíhá na třikrát. První dávka se přidává chvíli po uvedení do varu. Tato dávka chmele dává pivu pouze hořkost. Druhá se pak přidává cca v polovině vaření a na chmelení používáme chmel, který se jmenuje sládek. Tato dávka se podílí jak na hořkosti, tak na aroma. Poslední dávka se přidává před koncem chmelovaru, pro toto chmelení využíváme chmel Žatecký poloraný červeňák, díky kterému vzniká aroma budoucího piva.


Autor: Petr Sochůrek

25.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Další ročník oblíbené freestylové akce Jablonec Summer Jib proběhl 20. srpna v areálu Slunečních lázní v Jablonci nad Nisou. Závodníci na lyžích a snowboardu předvedli triky na překážkách na dovezeném sněhu.
16

K přehradě dotáhli lyže a sníh

Ilustrační foto

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

Jablonečtí to měli rozhodnout hned

Jablonec n. N. – Bývalý hráč Dukly a Jablonce, Rudolf Gergel, který nedávno oslavil pětašedesáté narozeniny, k zápasu I. fotbalové ligy s pražskou Duklou řekl: „Měli jsme rozhodnout už v první půli a byl klid.“ Zápas skončil po nevydařené jablonecké penaltě remízou 2:2 (2:1).

V Jablonci si připomněli historii

Jablonec n. N. – V Parku generála Mrázka se konalo vzpomínkové setkání na srpnové události roku 1968.

Stádo ovcí na Frýdlantsku napadli vlci

Jindřichovice pod Smrkem – Letos v dubnu na Frýdlantsku vlci napadli stádo ovcí a jednoho berana. Za oběť jim padly čtyři dospělé ovce a třicet dva jehňat. 

Největší marmeládovou soutěž ve střední Evropě ohrožuje letošní neúroda ovoce

Kunratice – Zatímco v jiných letech už pořadatelé tradiční Kunratické Jamparády pečlivě evidovali na 30 vzorků, letos jich zatím do malé obce na Frýdlantsku, která proslula výrobou marmelád, přišly dosud pouhé dva.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení