Bez zastávek a rychleji. Na výlet k Máchovu jezeru se i letos budou moci liberečtí výletníci vypravit speciálním spěšným vlakem, který je do cíle doveze za hodinu a půl. Přímý spoj Liberec Doksy poprvé vozil turisty v loňském roce a pro velký úspěch se Liberecký kraj rozhodl, že bude jezdit i letos.

„Ze strany cestujících byl o spoj velký zájem," potvrdil náměstek hejtmana pro dopravu Marek Pieter.

Poprvé vlak vyjede 1. července a bude jezdit o svátcích a víkendech až do konce srpna. Čas odjezdu z Liberce je v 9.44, zpátky jede spoj v 16.46.

Kromě pohodlné a rychlé dopravy bez přestupů nabízí turistický vlak také benefit v podobě unikátní vyhlídky, kterou si cestující v běžných spojích neužijí. „Velkým lákadlem bude také svezení po zajímavé trati přes Kryštofovo údolí, malebné Podještědí, dále po takzvané žízníkovské spojce, která je dosud využívána výhradně nákladní dopravou, přes Zákupy a Jestřebí rovnou do Doks," vyjmenoval Pieter.

Dalšími tipy na výlet na trase Liberec Doksy jsou například orloj v Kryštofově Údolí, Krkavčí skály v Křižanech, Pekelné skály v Brništi, hrad Ralsko, Braniborská jeskyně ve Starých Splavech a v neposlední řadě pak zřícenina hradu Bezděz v Doksech.

Spoje bude stejně jako loni provozovat dopravce Die Länderbahn GmbH DLB a bude možné přepravovat dětské kočárky i jízdní kola. Jízdenky si cestující koupí přímo ve vlaku. Platí zde běžné jízdné jako na ostatních spojích. Z Liberce do Doks zaplatí dospělý člověk 74 korun při platbě v hotovosti, dítě 37 korun. Při platbě z peněženky Opuscard jsou ceny výhodnější.

Posíleny budou už tradičně také spoje do Kořenovska, kde bude jako každý rok jezdit cyklovlak. Jak upozornila mluvčí Libereckého kraje Markéta Dědková, pro letošek si ale kraj připravil jednu novinku. „Bude zavedeno přímé spojení z Kořenova přes Železný Brod až do oblasti Českého ráje, Rovenska pod Troskami. Následně v odpoledních hodinách usnadní výletníkům návrat zpět z Rovenska jako přímý spoj do Liberce," dodala mluvčí.