Vypadá to na smysluplný výlet. Muzeum Českého ráje v Turnově, Dlaskův statek v Dolánkách, Greenway Jizera, Zbirohy, Malá Skála s Boučkovým statkem a Vacardovým mlýnem. Běliště a Trávníky v Železném Brodě a semilské roubenky v Jílovecké ulici. To vše lze důkladně prohlédnout v rámci Dnů lidové architektury, která začaly v pondělí a končí v neděli 21. července. „Hlavní program se uskuteční na území Libereckého kraje pod názvem Podél Jizery za lidovými stavbami na Turnovsku, Železnobrodsku a Semilsku," přiblížila náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Hana Maierová.

A právě v neděli bude možné navštívit řadu míst a objektů, které při této příležitosti jejich majitelé mimořádně zpřístupní. „Na běžně otevřených objektech se pak uskuteční speciální komentované prohlídky, výstavy či další akce spojené s tématem lidové architektury a řemesel," popsala Hana Maierová.

„Trasa se dá samozřejmě projít pěšky, projet na kole, koloběžce či autem nebo dokonce sjet na lodi po řece Jizeře i z opačného směru, tedy ze Semil. Návštěvníci si díky laskavosti majitelů ale budou moci prohlédnout i další objekty Pojizeří a Turnovska," dodala Hana Maierová.

Podrobnější program a tipy na další výlety lze dále nalézt na webovém portálu Libereckého kraje liberecky-kraj.cz nebo na webových stránkách lidove-stavby.cz,npu.cz či propamatky.com.

Program v Železném Brodě

14. - 20. července

- 10 - 15 hodin prohlídky kostela sv. Jakuba Většího a zvonice (po telefonické domluvě p. Hlubůček, mobil: 605 977 121)

17. července

od 10 hodin komentovaná prohlídka památkové rezervace Trávníky, sraz před radnicí na náměstí 3. května

20. července

9 - 17 hodin Běliště výstava Kostel sv. Jakuba Většího - výsledky stavebně historických průzkumů vybraných domů v Železném Brodě

- 10 hodin komentovaná prohlídka památkové rezervace Trávníky (vychází se od Běliště) 14 hodin komentovaná prohlídka kostela sv. Jakuba Většího, kostelního vršku a zvonice ve (vychází se od Běliště)