Ještě v pátek, kdy na Gymnáziu U Balvanu proběhla akce Všechny odstíny Provence, bylo ve škole veselo. Tento týden ovšem bude situace jiná. Na veřejnost se dostaly, stejně jako v Tanvaldě, první informace o tom, jakým směrem se vyjednávání pohnula.

Liberecký kraj již před koncem minulého roku podle radní Aleny Losové jednoznačně deklaroval, že chápe složitost situace této vzdělávací instituce a je připraven vést jednání o jejím řešení. Z výsledku jednání, které proběhlo 11. února, vyplynulo, že Liberecký kraj podpoří gymnázium při podání žádosti o zápis šestiletého oboru gymnázia s výukou vybraných předmětů v cizím jazyce, konkrétně ve francouzštině.

Gymnázia si nebudou překážet

„Na společném jednání s primátorem Petrem Beitlem jsme se shodli, že současný stav z pohledu kraje jako zřizovatele i obou samospráv, tedy Libereckého kraje a Statutárního města Jablonec nad Nisou, je možný řešit pouze zapsáním nového oboru. Šestiletý obor nabízí v Libereckém kraji pouze Gymnázium F. X. Šaldy v Liberci, kde jsou některé předměty vyučovány v německém jazyce. Znamená to, že nově zapsaný obor v Jablonci nebude konkurencí tomu libereckému a oba si zachovají svou výlučnost," shrnula výsledek poslední schůzky Alena Losová.

Do složité situace se Gymnázium U Balvanu dostalo kvůli rozhodnutí předchozího vedení Libereckého kraje o odebrání víceletého oboru. Každoročně ze školy ubývá jedna třída, od příštího školního roku by škola měla pouze osm tříd. V tomto počtu je zajištění provozu školy po personální i provozní stránce neefektivní, navíc za další čtyři roky by škola měla už jen třídy čtyři.

O všem rozhodnou na ministerstvu

O tom, zda k otevření oboru šestiletého gymnázia skutečně dojde, rozhoduje v konečném důsledku Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Podle Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky, kterým se řídí rozhodování, prostor pro vznik nových kapacit víceletých gymnázií není.

Ministerstvo by však mohlo přesvědčit, že jde o obor jedinečný, neexistující jinde v kraji. A zapsat obor jiného zaměření na této škole, jedno zda strojírenský či ekonomický, by konkurovalo jiným školám v Jablonci nad Nisou.

„Město je zřizovatelem mateřských a základních škol, střední školy spadají do zřizovatelských kompetencí krajského úřad. Domnívám se, že z hlediska komplexnosti a další návaznosti na národní síť škol by tento systém měl zůstat zachován," konstatoval po úterním jednání jablonecký primátor Petr Beitl.

V tomto kontextu diskutují i o dalších středních školách a učilištích, která jsou na území města. „Jsem velmi rád, že jsme s vedením Libereckého kraje našli společnou řeč, že kraj podporuje zachování Gymnázia U Balvanu, který jednoznačně patří mezi nejlepší gymnázia v kraji, a že se podařilo najít logické řešení a jablonecké gymnázium má naději na přežití," dodal závěrem primátor.

Čtvrteční zastupitelstvo

Situace kolem gymnázia je na programu čtvrtečního jednání zastupitelstva města. Tento bod bude projednáván v 15 hodin. Už nyní je jasné, že hnutí ANO se staví proti.

„Hnutí ANO nesouhlasí s omezováním kapacity středoškolského všeobecného vzdělávání v okrese Jablonec nad Nisou. Již dnes nabízí náš okres méně míst pro studenty v gymnáziích, než je celostátní průměr," stojí v prohlášení podepsaném Davidem Mánkem, Janou Pastuchovou, Tomášem Kottem a Ivanem Indráčkem.