„Uzavřen byl provoz na silnici I/10 od okružní křižovatky se silnicí I/14 v Tanvaldu a také od křižovatky se silnicí I/14 Na Mýtě u Harrachova až na státní hranici s Polskem," doplnil generální ředitel Silnice Libereckého kraje Petr Šén. Pro nákladní dopravu tak byl kompletně uzavřen úsek silnice vedoucí přes Desnou a Kořenov.

V tamním stoupání mají kamiony při sněžení největší problémy a často silnici zcela zablokují. Tomu chtějí preventivními uzavírkou silničáři předejít. Naposledy se silnice uzavírala 11. a 12. ledna, kdy tam napadlo 30 centimetrů sněhu.

Hraniční přechod do Polska v Harrachově na Semilsku byl ještě v úterý odpoledne uzavřený pro nákladní dopravu. Tento stav může v krajním případě trvat i několik dnů. Stále sněží a předpověď není příznivá. prozradil Michal Hanč ze společnosti Silnice LK, jež zajišťuje zimní údržbu v Libereckém kraji. V regionu od večera připadlo až 15 centimetrů mokrého sněhu.

Kdy se kamiony budou moci vrátit na silnici vedoucí z Tanvaldu až do Harrachova? „Kamiony tam můžeme pustit až přestane sněžit a silnice bude černá. Zatím neumíme říci, kdy to bude," uvedl Hanč.

Podle předpovědi by s přestávkami mělo sněžit i v dalších dnech. „V noci na čtvrtek má připadnout asi deset centimetrů, na pátek dokonce 20 centimetrů," uvedl Hanč.

Řidičům kamionů doporučuje při cestě do Polska využít hraniční přechody v Hrádku nad Nisou na Liberecku nebo Náchodě v hradeckém kraji. Pro osobní dopravu a autobusy jsou stoupání na silnici z Tanvaldu k Harrachovu sjízdná. „Doprava tam je plynulá," dodal Hanč. Problémy mají kamiony i jinde. Podle dopravního webu je pro nákladní dopravu uzavřena silnice mezi Jabloncem a Libercem přes Kunratice.

Velmi opatrnou jízdu doporučuje dispečer také řidičům osobních aut. „Teploty jsou kolem nuly a mokrý sníh se na silnicích ujíždí a klouže to," upozornil krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil. Inertně udržované silnice se včera podle něj převážně jen pluhovali, zejména v horských oblastech.