Mladá žena se totiž pustila do boje s pytláky. Takovými, co jsou ochotni za pár stovek zabít slona, jehož kly pak překupníci prodávají za miliony. „Na jednom videu jsem viděla, jak pytláci zabíjejí slona. Zažila jsem už hodně, ale tohle jsem nemohla ani dokoukat a stejně na tom byl i tamní policista,“ říká o praktikách pytláků, kteří kromě slonů vybíjejí také gorily nebo vzácné šupinaté luskouny.

AMÁLIE MARIE WURMOVÁ Narodila se 5. dubna v liberecké porodnici mamince Marii Strnadové z Rumburku. 
Vážila 2,67 kg a měřila 46 cm.
Miminkem měsíce dubna se stala Amálie Marie Wurmová

„Příroda potřebuje pomoct alespoň od někoho. Afrika není tak vzdálená, jak se nám zdá, příroda se nemůže bránit, ale jednou nám to určitě vrátí.“ Pomocnicí ji byla speciálně cvičená fenka Cama, která tragicky zahynula při autonehodě v Kongu. Teď její štafetu přebrala její štěňata. O tom, že její práci má smysl mluví i její zkušenost. „Před čtyřmi lety jsem v Kongu viděla na každém kroku pytláky s papoušky, dnes je tam už nepotkáte.“

Její práci teď ocenila i celonárodní soutěž Žena regionu, která už osmým rokem přibližuje veřejnosti výjimečné osobnosti. „Tyto ženy jsou pro své okolí obrovským vzorem,“ říká zakladatelka soutěže Denisa Kalivodová. „Velice si jich vážím, protože kromě svého zaměstnání a běžných povinností dělají ještě něco, aniž by za to očekávaly jakékoliv poděkování,“ zdůraznila krajská radní Radka Loučková Kotasová.

„Mám pětiletou dceru a nerada bych, aby znala jednou slony jen ze zoologické zahrady, ale už ne ve volné přírodě,“ shrnuje prostými slovy motivaci ke své práci Hana Böhme.

Pyšný je na ní i její manžel, který ji s dcerou na slavnostní vyhlášen v liberecké kavárně Pošta doprovodil: „Je to ocenění její práce i práce celého týmu. Díky ní, lidé začali přemýšlet o tom, co se někde v cizině děje a začínají přemýšlet o tom, že tam Česká republika se někde v cizině prezentuje," oceňuje práci své ženy.

Náměstí Dr. E. Beneše v Liberci. Ilustrační foto
Menší obchody v kraji se před zloději jen těžko ubrání