Informační brožuru o rozvoji městské části Střední Smržovky a jejího napojení na celé Tanvaldsko připravují v současné době členové sdružení Malé Polsko v rámci projektu „Zapojení veřejnosti do tvorby plánu udržitelného rozvoje v příhraničním regionu Tanvaldsko" aneb Pojďte do toho s námi!Brožuru bude ilustrovat autor postavy Rudy Pivrnce a smržovský rodák Petr Urban. Celá akce se koná za podpory Libereckého kraje a krajské radní Ivany Hujerové.

„V rámci tří besed u kulatého stolu se širokou i odbornou veřejností budeme zjišťovat, jak by si lidé ve Smržovce a jejím okolí představovali další rozvoj Střední Smržovky, Smržovky, ale i celého Tanvaldska," říká předsedkyně sdružení Malé Polsko Marie Honcnejmanová s tím, že bude probíhat také anketa formou dotazníku, kde se lidé budou moci vyjádřit k dané tématice.

První beseda u kulatého stolu, na kterou přijedou například krajští odborníci z odvětví ochrany přírody a stavebního řádu či zástupce Chráněné krajinné oblasti nebo i radní Ivana Hujerová se konázítra v pátek 21. listopadu od 18 hodin v ateliéru výtvarníka Petra Urbana ve Smržovce.

„Všechny poznatky získané při besedách poté využijeme při sestavování brožury, která bude shrnovat požadavky veřejnosti na další rozvoj naší oblasti. Brožuru svými kresbami doplní výtvarník Petr Urban," dodává Honcnejmanová.

„Setkávání se sousedy, ale i s lidmi z celého regionu, nám přineslo mnoho impulzů a představ o využití území, které bychom chtěli uchopit do konkrétnější podoby, a proto chceme vést veřejný dialog s lidmi. To by mělo přinést nové podněty pro trvale udržitelný rozvoj. Chtěli bychom vést veřejnou debatu s výstupy využitelnými pro územní rozvoj, ochranu životního prostředí, zdraví obyvatel, místní podnikání, vzdělávání a výchovu, dále s výstupy pro rozvoj kultury, místních tradic, vytvoření sociálního zázemí a v neposlední řadě i pro pochopení lidské sounáležitosti a odpovědnosti k životu na Zemi," dodává k celé myšlence projektu Honcnejmanová.