Chudoba cti netratí. Přísloví, které však neplatí v případě rádoby podnikatele Petra Chudoby. Ten stojí za společnostmi Catty s.r.o. a Montana joy. Přes slevový portál slevyzhor.cz pak nabízel výhodné pobyty v hotelech a penzionech v Jizerských horách a Krkonoších. Ovšem výhodné jen pro něho. Klienti zůstávali s kufry bezradně stát před hotely. Ačkoliv si zaplatili, v nasmlouvaných hotelech je odmítli, protože peníze skončily v kapse Chudoby. Klienti tak museli s nadávkami zase odjet domů. Někde po turistech požadují zaplatit znovu celý pobyt, což je i případ hotelu Lučina v Lázních Libverda.

„Přes portál jsem zakoupila voucher, Hotel Lučina mi poskytl termín a to i přesto, že již celý týden na místě museli nově příchozí platit znovu. Odstoupila jsem od smlouvy, ale na podpoře Slev z hor žádná reakce a z hotelu mi napsali, že s nimi nemají nic společného," stěžuje si podvedená klientka Ivana Němečková. Hotel Lučina si Chudoba pouze pronajímal od podnikatele Marcela Pižla.

„Od června nám nezaplatil ani korunu. Dluží nám přes 500 tisíc a kolegovi asi 300 tisíc korun," uvedl Pižl.

NA SLEVOVÉM PORTÁLE už si lidé naštěstí nemohou nic objednat. Policie ho zablokovala.  Zdroj: Deník

Chudoba totiž přes svůj slevový portál nabízel celkem šestnáct hotelů v Jizerských horách a Krkonoších. Některé z nich vlastnil, jiné si pronajímal. Okrádal tak nejen klienty toužící po pobytu v horách, ale i samotné hoteliéry. Policie už eviduje přes stovku trestních oznámení. Podvodný portál už je zablokovaný.

„Vzhledem k internetovému prodeji může být podvedených klientů hodně a po celé České republice. Žádáme proto všechny, kteří se cítí být poškozeni, aby se obrátili na územní odbor Semily, oddělení hospodářské kriminality, které veškerá trestní oznámení centralizuje, dokumentuje a provádí šetření," vyzývá mluvčí krajské policie Liberec Vlasta Suchánková.

POZOR NA SLEVY

Někteří klienti dostali těsně před odjezdem od Chudoby e-mail, že je hotel nemůže přijmout kvůli technické závadě. „Už jsme měli sbaleno, za půl hodiny jsme měli odjíždět a manžel se ještě kouknul na internet. V mailu bylo, že v hotelu je nějaká porucha a tudíž se náš pobyt ruší," popisuje naštvaně paní Marie z Vratislavic, která měla jet s rodinou do hotelu Máj v Peci pod Sněžkou. Jenže v hotelu žádná náhlá porucha nebyla, byl odpojen od elektřiny kvůli Chudobovým dluhům. Česká obchodní inspekce klienty varuje.

Lidé by si na slevové portály měli obecně dávat dobrý pozor. „Důležitá je především recenze předchozích zákazníků. Spotřebitel musí dbát na to, jestli ten slevový portál je nový a kdo je provozovatelem. Není totiž výjimkou, že pak zjistíte, že slevový portál je pouze prostředník, který od vás inkasuje peníze, ale smlouvu fakticky uzavíráte například s nějakým internetovým obchodem z Asie," upozorňuje mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

SLEVA NEZNAMENÁ VŽDY KVALITU

Rovněž Asociace cestovních kanceláří ČR už několikrát varovala, že poskytování slev za každou cenu je pro majitele ubytovacích zařízení konečná. „Často bohužel nevěří svým schopnostem kapacitu prodat a dají přednost rychlému vyprodání za nízkou cenu a to i prostřednictvím zoufalých slevomatů a pak mají peníze sotva na provoz. To má vliv i na kvalitu služeb," uvedl nedávno místopředseda Asociace Jan Papež.

Že lákavě vypadající sleva představuje značné riziko, ví teď už i Ema Krupková. S manželem si koupili čtyřdenní pobyt v hotelu Bílý Hořec v Harrachově, patřící rovněž Petru Chudobovi. Čtyři noci v hotelu vyšly každého na tisícovku s plnou penzí. Ani to jim nepřišlo divné. Služby pak tomu samozřejmě odpovídaly.

„Když jsme přišli ráno na snídani, byla jen horká voda a suché rohlíky, nic jiného. Na dotaz, zda už opravdu nic nedostaneme, obsluha sdělila, že oni prostě víc jídla nemají," popisuje zklamaná klientka.

Chudoba provozoval portál Slevy z hor skoro tři roky. Teď na sebe vyhlásil bankrot. Dluhy, které jeho firma Montana joy a Catty s.r.o. nadělala, už totiž není schopen splácet.