Ve středu odpoledne se o pořádný rozruch na silnici z Jablonce ve směru na Lučany nad Nisou postaral šestatřicetiletý muž z Jablonecka. Řidič modrého Volkswagenu Golf na sebe upoutal pozornost tím, že on ani jeho dvě spolucestující nebyli za jízdy připoutáni. Navíc na vozidle, které řídil, nesvítilo zadní levé obrysové světlo. Toho si po třetí hodině všimla hlídka dopravních policistů, která právě vykonávala dohled v Jablonci, ulici Jitřní. Policisté se rozhodli vozidlo zastavit a zkontrolovat. "Zastavovali jej předepsaným způsobem za pomoci zapnutých světel modré barvy na služebním vozidle doprovázených rozsvíceným červeným nápisem Stop policie," popsala Vladimíra Šrýtrová, mluvčí policie.

Na výzvu však řidič Golfu nereagoval a naopak zrychlil svou jízdu ve směru do ulice Pasecká. Policisté v tuto chvíli použili i zvukových signálů k zastavení vozidla. I přesto řidič nezastavil a naopak více zrychlil. Směřoval přes městskou čvrť Šumava - a to ulicemi v Luzích, Švédská, Březová, Chelčického na kruhový objezd v Pasekách, odkud pokračoval na Horní Maxov. Řidič Golfu po celou dobu jízdy ohrožoval svojí bezohlednou a agresivní jízdou bezpečnost a plynulost silničního provozu, nerespektoval žádné dopravní značky a často jízdou v protisměru ohrožoval ostatní řidiče.

"V tuto chvíli se již do pronásledování zapojily další tři policejní hlídky, a to hlídka pohotovostního a eskortního oddělení Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, policejní psovod a policisté z obvodního oddělení Smržovka," vypočítala Vladimíra Šrýtrová. V jednom místě se pokusili policisté ujíždějící vozidlo předjet, přičemž řidič Golfu viditelně trhl volantem ve směru na služební vozidlo, takže policista musel prudce zabrzdit a strnout řízení, aby předešel střetu. Pronásledování vozidla skončilo až v Horním Maxově, kde se vozidlu postavilo napříč v cestě vozidlo policistů ze Smržovky. Vzhledem k tomu, že osoby ve vozidle nereagovaly na opakovanou výzvu policistů k opuštění vozidla, použili policisté donucovací prostředky. Ve vozidle s mužem cestovaly ještě dvě ženy.

Kontrolou osádky vozidla policisté zjistili, že se jedná o šestatřicetiletého muže a bylo jim jasné, proč před nimi ujížděl. Okresním soudem v Semilech má vysloven platný zákaz řízení všech motorových vozidel platný až do října roku 2020. Také jedna z jeho spolucestujících - osmadvacetiletá žena měla důvod před policisty prchat, neboť byla v pátrání po pobytu. Policisté podrobili řidiče orientační dechové zkoušce na alkohol, jejíž výsledek byl negativní. Dále jej policisté vyzvali, aby se podrobil orientačnímu testu na přítomnost omamných a psychotropních látek, což řidič odmítl. Při osobní prohlídce u něj policisté našli igelitový sáček s bílou krystalickou látkou, kterou policisté již poslali odbornou expertizu.

Obě ženy byly po provedených nezbytných úkonech propuštěny na svobodu a muž skončil v policejní cele.

"Následujícího dne mu policisté ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který jej může nyní soud poslat až na dva roky do vězení. Ženy se budou za přestupkové jednání neuposlechnutí výzvy úřední osoby při výkonu její pravomoci zpovídat příslušnému správnímu orgánu, kam je policisté oznámí," doplnila policejní mluvčí.