Když v roce 1997 ukopal v Jestřebí dvanáctiletého chlapec, připadal si tehdy vojenský zběh jako robot. Hájil se tak před soudem, který mu vyměřil trest v délce 14 let za mřížemi. Co se šestatřicetiletému muži honilo hlavou v úterý 14. května letošního roku, zatím nikdo přesně neví. Jisté ale je, že jej nyní dopadl tým krajských kriminalistů a usvědčil z vraždy sedmapadesátileté ženy, která před dvěma týdny otřásla Českou Lípou.

I tentokrát ale pachatel jednal patrně zkratkovitě. Novinářům to ve středu na tiskové konferenci řekl kriminalista Martin Müller, který se svými kolegy pracoval i na prvním případu. „Zatím se zdá, že motiv nebyl loupežný, ale mezi pachatelem a ženou došlo ke konfliktu, který vyvrcholil napadením," podotkl Martin Müller s tím, že žena utrpěla devastující poranění hlavy.

Policisté se přijeli do domu sedmapadesátileté ženy na okraji České Lípy podívat ve středu 15. května. Sousedé je upozornili, že majitelka domu, která žila sama, nevychází a nikdo nepečuje ani o její psy. „Prohledali jsme místo a v garáži našli už mrtvou majitelku nemovitosti," pokračoval vrchní komisař.

Pomocník na zahradě

Kriminalisté tak kromě stop na místě činu neměli žádná další vodítka, která by mohla vést k pachateli. „Na místě činu jsme zajistili stopy a čekala nás mravenčí práce. Prověřovali jsme všechny kontakty a styky, které žena měla," pokračoval další z kriminalistů Jan Třešňák. Policisté proto pracovali s několika verzemi případu i motivy činu. „Paní žila sama a nebyl nikdo, kdo by nám řekl, zda se v jejím domě něco ztratilo," pokračoval komisař Třešňák.

Mimo jiné i díky precizní a velmi rychlé práci Kriminalistického ústavu v Praze, byli policisté rychle na stopě pachatele. „Seznámili se spolu několik týdnů předtím. Muž jí pomáhal na zahradě. Právě rozepře okolo jednotlivých prací na zahradě měla být důvodem pro jeho zkratkovité jednání," nastínil vedoucí oddělení obecné kriminality Vladimír Lukášek.

Zadržený muž se policistům k činu přiznal. Z domu navíc odnesl ještě nějaké věci, ale ty podle dosavadních výsledků šetření nebyly motivem pro vraždu. Policistům už na místě činu vše podrobně popsal. „Pachatel byl obviněn z vraždy a Okresní soud v Liberci ho ve středu poslal do vazby. Za tento závažný trestný čin mu hrozí 15 až 20 let vězení, anebo výjimečný trest," řekla státní zástupkyně Petra Žilová.

Rok a půl na svobodě

Pachatel byl v současné době navíc ve zkušební čtyřleté lhůtě. „Za první vraždu mu byl uložen trest odnětí svobody na 14 let. Z výkonu trestu byl propuštěn podmínečně 26. října 2011 a do konce trestu mu ještě zbývalo 278 dnů," upřesnila státní zástupkyně.

Dosud žil poměrně spořádaným životem, staral se o rodinu a dokonce se podle kriminalistů ve výkonu trestu i oženil. Svou první vraždu spáchal 19. července 1997 u obce Jestřebí, když surově ukopal dvanáctiletého chlapce. Zároveň s tím se zodpovídal ze zběhnutí, nedovoleného ozbrojování a krádeže.

Z domu, ve kterém bydlela babička zavražděného chlapce, ukradl 2 500 korun. Chlapce tehdy podle svých slov zabil po hádce, když na něho dítě mířilo bajonetem. Kopem mu bajonet vyrazil a následně zasadil několik dalších kopů do hlavy, krku a hrudníku. „Když už ležel na zemi, tak jsem mu ještě došlápl vší silou na hrudník, tam, kde je srdce, abych dokončil svůj chvat. Sehnul jsem se k němu, ale on už nedýchal," vylíčil tehdy u soudu muž, který nyní surově ubil k smrti osamocenou ženu.