INDEX DENÍKU pohledem kraje                                Pouze 16, 6 procent oslovených osobností Libereckého kraje je přesvědčeno, že policejní reformy napomohly efektivnějšímu stíhání zločinců. 83, 4 oslovených je přesvědčeno o opaku. To ovšem neznamená, že by policisté v Libereckém kraji neodváděli svou práci dobře.

Lví podíl na tom má vytvoření tzv. Toxi týmu, který vznikl před třemi lety. Zaměřil se především na nelegální pěstírny a varny drog a odhalil na dvě stě případů. Například se mu podařilo rozbít gang, který vyráběl drogy jen pár metrů za hranicemi a převážel pervitin do Čech. V druhém případě zachytili loni rekordní dodávku jeden kilogram již hotového pervitinu, což je množství, jaké zdejší policisté zajistili za celý loňský rok.

Drogy jsou právě v česko-polském pohraničí jedním z nejčastějších kriminálních deliktů. V Polsku jsou lehce dostupné léky s pseudoefedrinem, který je základní surovinou. Z Česka se zase dováží toluen. K šíření drog pak přispívá velká nezaměstnanost na obou stranách příhraničí a možnost snadného výdělku.

KRÁDEŽE AUT

K němu láká nezaměstnané mladíky, kteří mají nakročeno k šikmé ploše i nabídka převozu kradených aut. Právě Liberecký kraj se totiž stal tranzitní trasou pro mezinárodní gangy zlodějů aut. Kradené vozy míří z Německa do Polska přes naši republiku. „Aby splnili úkol a dostali své peníze, obrovsky riskují na silnici nejen své životy, ale ohrožují všechny na silnici," upozornila policejní mluvčí Ivana Baláková.

Policie se na situaci rozhodla reagovat zesílenou kontrolou. Podle mluvčí se chce více zaměřovat na vytipovaná vozidla. „Chceme dát najevo, že průjezdy kradenými auty naším regionem nejsou pro jejich šoféry bezpečné, a že mohou skončit za mřížemi," dodala mluvčí.

SCHENGENBUS

Krajská policie se před časem vybavila i tzv. Schengenbusem za 5,5 milionukorun. Jedná se o jakousi pojízdnou kancelář vybavenou špičkovým zařízením, které dokáže na místě odhalit padělané doklady, totožnost hledaných osob a v neposlední řadě odhalit, zda uvnitř vozidel nejsou skryti nelegální uprchlíci. Tím by policie mohla vzít vítr z plachet vykukům, kteří v nelidských podmínkách uprchlíky převážejí a z lidského neštěstí si udělali kšeft.

PROBLÉM? NEDOSTATEK LIDÍ!

Krajská policie má na svém kontě nejeden úspěch. Co jí brání v dalším snižování kriminality, je ale nedostatek kvalitních policistů. Jen na libereckém ředitelství jich schází více než třicítka. Adepti musejí mít maturitu a projít náročnými fyzickými a psychologickými testy. Právě ty jsou podle policejního ředitele Vladislava Husáka jedním kamenem úrazu. Tím druhým je pak podle něj výše platu při tak nebezpečném povolání. „Myslím, že je na místě, aby se tím kompetentní instituce začaly zabývat. Nástupní plat, byť u policisty, který jde na rok do školy, je 19 až 20 tisíc. To zřejmě není příliš motivující," konstatoval ředitel a dodal: „Následně člověk nastupuje za plat 23 až 24 tisíc, což je srovnatelné například se zaměstnanci obchodních řetězců."

Podle policejního ředitele se uvažuje i o možnosti náborových příspěvků a poukázal také na to, že meziroční nárůst platu u policistů v Libereckém kraji je asi 1 600 korun.

ANKETA: POMOHLA POLICEJNÍ REFORMA K EFEKTIVNĚJŠÍMU STÍHÁNÍ ZLOČINCŮ?

Sloučení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) mělo podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) zlepšit sdílení informací mezi policisty a jejich práci zjednodušit. Zda se díky tomu teď zločinci více třesou strachy a nákladná změna se vyplatila, zatím podle odborníků nelze soudit. Je zkrátka příliš brzy. Samotní policisté ale změnu s radostí nepřivítali. Rozpad týmů a předávání spisů jim práci jednoznačně ztížilo. Při boji se zločinem by uvítali kariérní stabilitu i možnost zúročit profesní zkušenosti a pracovat bez politických tlaků.

Pomohla tedy reforma? Podle ankety mezi osobnostmi z regionů rozhodně ne. Celkem 82,8 procenta panelistů Deníku se shodlo na tom, že policejní reforma k efektivnějšímu stíhání zločinců nevedla. Jen 17,2 procenta oslovených uvedlo, že mají v současnosti kriminální živly těžší život. Na otázku odpovídalo 733 lidí.

Michael Canov, senátor, Chrastava

To nedokážu vůbec posoudit. Mám však z války policajtů, jejíž popis probíhal v médiích, a ke které patřil i spor o policejní reformu, velmi špatné pocity.

František Gábor, zastupitel, Liberec

Nevím. Neznám žádná fakta ani data, abych to relevantně ohodnotil.

Lydie Vajnerová, manažerka

Nevšimla jsem si.