„Jestliže se ztratí 12leté dítě, tak je přeci potřeba vyčerpat veškeré možnosti při hledání. Tím, že máme s Hipi velké zkušenosti, nabídli jsme naši pomoc. Šance, že se i po deseti dnech od doby, co pátrání začalo, objeví nějaká pachová stopa, jsou velké. V minulosti jsme měli úspěch u pachových stop, které byly staré i několik týdnů či měsíců," uvedl psovod Jörg Kempe. O pátrání po Míše za pomoci policejních psů čtěte také: Ztracenou Míšu stále nenašli, pátrací psi pročesávají byty i sklepy

CIZÍ LIDI PSŮM NEVADÍ

Nejaktuálnější fotografie pohřešované Míši Patricie Muzikářové.Zdroj: Policie ČRPes je speciálně vycvičený, aby se zaměřil pouze na jeden předmět, který nese pachovou stopu pohřešované. „Měla by to být věc, kde nejsou cizí pachy, jako například maminky nebo někoho dalšího. V tomto konkrétním případě využijeme školaččinu botu," vysvětlil Kempe. Předmět psovi následně psovod přidrží, zvíře si jednou přičichne a okamžitě se rozběhne.

Pátrání za pomocí německé fenky začalo přímo v ulici Na Vlnovce v ústecké čtvrti Klíše, kde dívka bydlí. „Sama lidská přítomnost je těmto psům příjemná. Když mají stopu, tak ji chtějí najít, protože vědí, že je čeká něco příjemného. Cizí lidi jim nevadí, dokonce je mají radši než svého vlastního psovoda," podotkl Kempe.

Výsledky z dnešního pátrání budou ústečtí kriminalisté vyhodnocovat. „V případě, že by přivedly kriminalisty na určité poznatky, kde by Míša mohla být, tak se jim samozřejmě budeme věnovat," doplnila ústecká policejní mluvčí Veronika Hyšplerová s tím, že policie využila zvířecí ihned po nahlášení o pohřešování mladé dívky.

POLICIE STÁLE SHÁNÍ KAMEROVÉ ZÁZNAMY

„Využili jsme nejenom své služební psy, ale také speciálně vycvičené psovody se svými psy. Německý psovod je tak další možností," řekla Hyšplerová.

Do pátečního odpoledne obdrželi policisté zhruba 130 telefonátů o tom, kde by se ztracená žákyně 6. A mohla nacházet. „V případě majitelů, kteří vlastní kamery v autech, ale mají i kamery na soukromých budovách, žádáme, aby tyto záběry poskytli kriminalistům," dodala Hyšplerová. Více k výzvě: Pátrání po školačce z Ústí pokračuje, kriminalisté potřebují záběry z kamer

Vedle samotného pátrání, které se od počátku vede v celém schengenském prostoru, policie intenzivně spolupracuje také se třídou 6. A., kterou mladá dívka navštěvovala. Více o spolupráci se školou čtěte zde: Spolužákům pohřešované dívky pomáhá psycholog

Michaela Patricia Muzikářová je asi 155 až 160 centimetrů vysoká, hubené postavy. Má lehce zvlněné hnědé vlasy na ramena, nosí brýle s fialovými obroučkami, je hubená a má šedé oči. V době odchodu z domova měla na sobě pravděpodobně prošívaný kabát ke kolenům a tmavé kozačky s bílou kožešinkou. S sebou měla růžový školní batoh značky Nike.

Čtěte také: Prohlédněte si poslední snímky pohřešované Míši. Pátrání je zatím neúspěšné

Po pohřešované dívce z Ústí se pátrá i v schengenském prostoru

Proděkan Jiří Škoda: Dívka se mohla svěřit ve škole