Měli mu vrtat koleno, dělat „ohníčky", surově ho bít přezkou od opasku a následně jej měli zavraždit. Tělo dlouhá léta pohřešovaného „tuneláře" Martina Říhy se však nikdy nenašlo. Před libereckým krajským soudem včera stanuli tři muži obžalovaní z jeho vraždy, za kterou jim senát může udělit až výjimečné tresty. Hlavní líčení bylo zahájeno za přísných bezpečnostních podmínek pod dohledem vězeňské služby ozbrojené samopaly.

Zdroj: Deník

„Obžalovaní měli ve společném úmyslu unést a pod pohrůžkou násilí zjistit, kde má uschovány finanční prostředky," vysvětlila ve své obžalobě státní zástupkyně Petra Žílová. Podle obžalovaných se ale obvinění nezakládá na pravdě.

„On si někde vesele žije. Teď je nejdůležitější najmout detektivy, aby ho našli," sdělil před soudem jeden 
z obžalovaných, padesátiletý Robert Šulc, který dál odmítal vypovídat. Stejně se zachovali i ostatní obžalovaní: čtyřicetiletý Pavel Malý, sedmatřicetiletý Vladimír Stratil a třiačtyřicetiletý Josef Pavelka, který je kromě vraždy obviněn i z toho, že se vloupal do domu Martina Říhy. Všichni muži jsou několikrát trestaní recidivisté, Šulce dokonce přivezla z věznice ve Stráži nad Ralskem eskorta.

Martin Říha, zakladatel První pražské záložny, zmizel na jaře 2003 a dlouhou dobu patřil k nejhledanějším Čechům, po kterém pátral i Interpol. Říha byl obviněn, že kampeličku vytuneloval a společně s jejím ředitelem Petrem Bubeníčkem připravil členy záložny o sta miliony. Než nad ním soud stihl vynést rozsudek, zmizel a vypadalo to, že utekl do zahraničí. Policie však dospěla k závěru, že byl zavražděn.

Čtěte také: Nemocnice se chystá na Ukrajinu. Chce přivézt sestry

Podle soudkyně Evy Drahotové se jedná o nezvyklou kauzu. „Ještě jsem nezažila, abych soudila vraždu, když není k dispozici tělo," vysvětlila Drahotová. Jak se vyjádřil obhájce jednoho 
z obžalovaných, Oldřich Filip, je případ postavený na čiré spekulaci, která není založená na exaktních důkazech.

Státní zástupkyně však přednesla přesný vývoj událostí. Podle ní byl Říha 17. dubna 2004 unesen ze svého domu ve Zloníně, odkud ho obžalovaní odvezli do penzionu do Josefova Dolu. Zde jej měli brutálně mučit. Když však přijela na místo majitelka penzionu, sebrali Říhu a převezli jej na neznámé místo, kde svůj čin dokonali. Říha jim měl pod vlivem mučení i neznámé látky, kterou mu podali, vyzradit bezpečnostní kód od svého domu. Ten měl potom Josef Pavelka prohledat. Podle obžalovaného Šulce se však jedná o výmysl. „Policie tam dělala několik domovních prohlídek, to by ty peníze našli," vysvětlil.

Pavelka dokonce včera uvedl, že za ním byla policie ve vězení, kde si odpykával trest za jinou trestnou činnost, a tlačila na něj, aby spolupracoval. Když údajně odmítl křivě vypovídat, sdělili mu, že jej do kauzy Říha „uvrtají". Hlavní líčení bylo odročeno v červnu, kdy budou před soudem vypovídat svědci.