O této události informoval nejen Jablonecký deník, ale i další média. A pachatele už mají policisté.

„Pracovník sběrny nedaleko Pardubic je shodou okolností bývalý policista a reportáž viděl v televizi," potvrdila tamní policejní mluvčí Eva Maturová. Oba pachatele se mu zdržet do příjezdu mužů zákona sice nepodařilo, ale jednoho už si převzali do Semil, kam lokalita krádeže spadá.

"Původně tvrdil, že desky našel v lese u Jičína. Když mu kolega sdělil, že půjde o trestný čin zatajení nálezu, rázem se rozvzpomněl, že to bylo jinak," doplnila Maturová.

Pětatřicetiletý muž z Královéhradecka byl v minulosti trestaný. Policie ho obvinila z krádeže, vzhledem ke škodě 110.000 korun mu hrozí až pětileté vězení.

Sice se ještě nepodařilo zachránit všechny štítky, ale radost i z části z nich lidé z Tělovýchovné jednoty Český ráj stejně mít nebudou. „Jsou úplně poničené, jména totiž pachatelé vybrousili," vysvětlila pardubická mluvčí.

Štítky z bronzu a dalších slitin policie vrátí TJ Český ráj, která hřbitov spravuje. "Pátrání ale nekončí, stále ještě nemáme všechny tabulky," vysvětlil mluvčí semilské policie Petr Kmínek. Muž je podle něj stíhán na svobodě, pachatelů ale bylo zřejmě víc.

Symbolický hřbitov byl v Hruboskalském skalním městě otevřen v červenci 1971. Myšlenka na jeho vytvoření vznikla v 60. letech minulého století, definitivní impulz k jeho vzniku dala ale až tragédie expedice Peru 1970, kde zahynula 15členná výprava horolezců. Na tabulkách jsou jména horolezců, kteří zahynuli ve zdejším Skaláku, ale i na dalších místech republiky a ve světě. Zejména o Vánocích je symbolický hřbitov místem vzpomínkových setkání, na Štědrý den tu pro přátele, kamarády a známé bývá bohoslužba.

Podle Miloslava Homolky, předsedy TJ Český ráj se podařilo policii získat zpět sedm z deseti desek. "Zatím nevíme, v jakém jsou stavu," poznamenal. Památník horolezců mezi tím pracovníci TJ zabezpečili, aby podobnou krádež v budoucnu výrazně ztížili.