Jak nenaletět?

Zásad je několik. Prvním krokem, jak nepřijít o své peníze, je nezasílat peníze předem u nedůvěryhodných obchodníků. Každý slušný provozovatel internetového obchodu se spokojí i s platbou na dobírku.

V dnešní době již funguje i řada informačních serverů, kde se můžou zákazníci svěřovat se svými zkušenostmi. Například při nákupech ze zahraničí může leccos naznačit i komunikace s prodejcem nebo nahlédnutí do místního obchodního rejstříku. Lámaná komunikace, nesrozumitelné e-maily nejsou dobrou vizitkou. Své osobní údaje uvádějte jen tehdy, je-li to opravdu potřebné.

Obezřetnost je vždy na místě, nákup přes internet nikdy nebude stoprocentně bezpečný.

Odstupte od smlouvy

Vypadal váš právě doručený svetr na na fotkách v e-shopu jinak nebo se vám nechtěně sešla dvojice stejných dárků? Není nic jednoduššího než odstoupit od smlouvy.

Mnoho spotřebitelů ani netuší, že do čtrnácti dnů lze odstoupit od smlouvy při nákupu přes internet a to bez udání důvodu. K odstoupení od smlouvy stačí prodejce informovat dopisem či mailem a následně nechtěný produkt vrátit.

Stovky napálených

Anonymita internetu podvodníkům nahrává. Zatímco policie minulý týden obvinila dvaadvacetiletou ženu z Liberce, která na internetovém aukčním portálu podvedla minimálně dvojici účastníků dražby, přihlásil se redakci se svým příběhem mladík z Liberce, který má podobné zkušenosti.

„Před dvěma lety jsem si v jednom internetovém bazaru vyhlédl mobilní telefon. Podle majitele byl takřka netknutý a cena byla výrazně nižší než u nepoužitého modelu. Rozhodl jsem se telefon objednat a přistoupit na podmínku, kterou bylo zaplacení předem,“ vysvětluje napálený mladík z Liberce, který si přál zůstat v anonymitě. Mobilní telefon samozřejmě nikdy neobdržel a částka více jak deset tisíc korun zmizela na účtu podvodníka. „Až na policii jsem zjistil, že podvodník vůbec není žádným nováčkem. Stejně jako mě podvedl i desítky dalších. Peníze, které jsem mu poslal, už po malých částkách splácí,“ dodal podvedený z Liberce.

Právě zasílání peněz předem nebo skládání určité zálohy je často jen pouhým trikem, jak peníze od naivního zákazníka vylákat.

Jak nenaletět při nákupu přes internet

- Zadejte údaje o společnosti (např. název společnosti, adresu webu, e-mail) do internetového vyhledávače

- Zamyslete se nad tím, jak se obchodník prezentuje

- Platbu předem provádějte jen tehdy, jde-li o skutečně důvěryhodného obchodníka

- U bankovních převodů nikdy nezasílejte peníze na účty soukromých osob

- Važte si svých osobních údajů

Více na www.coi.cz>