„Okamžitě, jak nás polský dodavatel masa o této skutečnosti informoval, jsme zásilku stáhli z pultu a informovali veterinární správu. Je to postup v takových případech," uvedla jednatelka společnosti, která v Jablonci drůbeží maso prodává ve své kamenné prodejně, Kateřina Karapetjanová.

Veterináři dostali informace i z druhé strany. O možném výskytu nebezpečné zásilky na společném trhu EU vložilo do systému RASFF Nizozemsko, kam také maso od polského dodavatele směřovalo a kde bakterii v mase zjistili. „Šetření jsme zjistili, že větší část masa jablonecká firma prodala v nebalené podobě," potvrdil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Zbytek zlikvidovali.

Datum spotřeby bylo ke konci ledna, Pejchal ale nevyloučil, že nějaké maso mohou mít spotřebitelé doma v mrazácích. „Stačí je přinést do prodejny. Vyměníme nebo vrátíme peníze," konstatovala Karapetjanová.
V době kontroly provedené úředními veterinárními lékaři bylo v mrazírně prodejny uloženo celkem 1 263 kilogramů kuřecího masa z uvedené zásilky v mražené formě a bude zlikvidováno v asanačním podniku.

Podle Pejchala šlo o sortiment: kuřecí chlazené prsní řízky, spodní stehna a stehna z období od 25. do 27.ledna. Odborníci v potravinovém průmyslu hovoří o vysokoobrátkovém zboží. Od momentu zjištění je firma pod drobnohledem veterinářů. „Každý den se u nás odebírají kontrolním vzorky dodávaného masa," potvrdila Karapetjanová.

Naposledy se ve větším množství objevila bakterie v polském kuřecím mase předloni během prázdnin v Bruntále. I tehdy byla zásilka 210 kilogramů už prodaná. O několik měsíců dříve šlo o dvě třítunové zásilky.

Salmonelóza je jedno z poměrně běžných infekčních onemocnění, které vede ke vzniku průjmů. Nekomplikovaná salmonelóza nevyžaduje žádnou zvláštní léčbu. V případě potřeby lze proti průjmům podat léky desinfikující střeva. Ve většině případů zvládne léčit v domácím prostředí bez nutnosti hospitalizace. Stačí klid a speciální dieta. Na onemocnění se většinou nepředepisují žádné léky – antibiotika mohou průběh nemoci mnohdy spíše zkomplikovat než usnadnit.

DOSTATEČNÁ KUCHYŇSKÁ ÚPRAVA STAČÍ

Bakterie Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. K přenosu nákazy prostřednictvím nemytých rukou, protože bakterie jsou vylučovány stolicí či močí.

„Ke každému kuřecímu a vajíčkům se chovám jako k potencionálnímu nositeli. Pořádně omýt a pořádně uvařit nebo upéct. Tak jako každé maso," okomentovala Lenka z Jablonce, která do prodejny chodí běžně pro maso i droby. V dalším nákupu v prodejně ji to rozhodně neodradí. „Já bych si zase nekoupila balené maso v řetězcích," dodala.

Už v úterý večer byla v prodejně vrátit nákup jedna zákaznice. „Byl z dopoledne… vrátili jsme jí peníze, chápu to," dodala Karapetjanová.

Bakterie salmonely jsou velmi odolné vůči teplotě – ideální pro jejich množení je pokojová teplota, kolem 20 °C. Při přípravě jídla je tedy třeba dbát, aby vařené potraviny přešly teplotou 70 °C, při níž se bakterie nejsou schopné dále rozmnožovat, a to alespoň po dobu pěti minut.