Novák dostal trest na dolní hranici trestní sazby. Jeho obhájkyně ale žádala zproštění viny nebo alespoň mírný trest s odůvodněním, že soudní líčení a jeho medializace je pro muže dost velkým trestem. "Nebyly shledány žádné důvody, proč uložit trest nižší než v zákonné trestní sazbě," řekl novinářům předseda senátu Martin Omelka. I když se nepodařilo prokázat, že by některého ze svých partnerů virem HIV nakazil, dopustil se stejného skutku opakovaně. Devětatřicetiletý muž o své nákaze ví od roku 2001 a v minulosti už byl za podobný čin odsouzen na 3,5 roku vězení.

Liberecký soud už v tomto případu před dvěma lety Nováka odsoudil k tříleté podmínce. Vrchní soud v Praze pak zpřísnil trest na šest let vězení za šíření nakažlivé nemoci a pokus o těžké ublížení na zdraví. Nejvyšší soud ale verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání do Liberce. "Nejvyšší soud vrátil kauzu zpátky, protože požadoval objasnění některých skutečností týkajících se nákazy poškozeného a jeho infekčnosti," řekl novinářům státní zástupce Petr Hořín.

Podle soudu měl Novák na jaře a v létě 2012 v Praze a Liberci orální nebo pohlavní styk s třemi muži, aniž je informoval o své nemoci. Při sexu s některými z nich nepoužíval kondom. Novák od začátku řízení vinu odmítá a výpovědi svých příležitostných partnerů, kteří proti němu svědčili, označil za lži. Dnes v závěrečné řeči řekl: "Všechny své sexuální partnery jsem informoval, používal jsem kondom a nikoho jsem nechtěl nakazit."

Tomu ale soud neuvěřil. "Soud má za to, že výpovědi poškozených jsou věrohodné. Nedomnívá se, že by šlo o spiknutí, navzájem se neznají," řekl při odůvodnění rozsudku Omelka. Novák se v dovolání k Nejvyššímu soudu hájil tím, že neměl v krvi tolik viru, protože podstupuje léčbu. Zpráva z nemocnice podle předsedy senátu potvrdila, že množství viru v jeho krvi bylo nižší, než je průměr u nemocných. "Ale byla tam a riziko nákazy bylo, a on při těch stycích nepoužíval kondom, ač tak byl podle poučení povinen," dodal Omelka.