To se mu dostalo cti spatřit mohutnou hradbu proslulé skalní formace Schrammsteine. A klidně dám ruku do ohně za to, že v něm bezprostředně poté začalo klíčit semínko touhy seznámit se s ní blíže.

Kolik hvězd, tolik cest

Jenže, jak se tam dostat? Stejnou otázku si položili milovníci přírody již o několik generací dříve. Od myšlenek nebylo daleko k činům, a tudíž postupně vyznačili několik přístupových cest. Jedna je přitažlivější než druhá. Záleží tedy jedině na vašich časových možnostech, kterou si zvolíte. Ty nejkratší začínají západně od Bad Schandau u osady Ostrau. Delší naopak vychází z údolí Křinice.

Tak jako tak se ale nevyhnete vysokému převýšení na krátké vzdálenosti a některým exponovaným úsekům, zpřístupněným kovovými schodišti i žebříky.

Trasa krkolomným hřebenem na plošinu

Ovšem nejdobrodružnější variantu ušitou přesně na míru pro vyčerpávající celodenní výlet představuje putování s východiskem v hraniční obci Schmilka.

Po žlutě značené stezce si prvně rozhýbete kolena na schodišti Heilige Stiege. Dlouhém, předlouhém. A posléze se napojíte na modře značenou trasu mezinárodní horské magistrály Eisenach Budapešť. Od tohoto okamžiku vám odstartuje etapa vedená přímo po hřebenu Schrammsteine, kterou triumfálně zakončí vzdušná vyhlídková plošina Schrammsteinaussicht.

Avšak ještě před ní vás čeká balancování na balvanech, klouzání přes nakloněné pískovcové plotny i zšeřelé lesní ticho, často po obou stranách přerušené nenadálými otevřenými výhledy.

Ve společnosti kamenných gigantů

Jakmile začne povážlivě ubývat stromů a naopak přibývat rozpáleného pískovce, zjeví se před vámi nejzazší výběžek hřebene, oddělený obtížně schůdným sedlem. Uzoučká stezka je tu místy doslova vydlabaná ve skále a zabírá přesně tolik prostoru, jakoby její koryto bylo akorát ulito výhradně pro chodidla turistů.

Po pár desítkách metrů se větrem ošlehané porosty již definitivně rozestoupí a vy se ocitnete na samém konci protáhlé římsy. Vysoko, téměř ve vzduchoprázdnu. A na dotek ruky před vámi se tyčí jen gigantické, jakoby izolované útesy Torsteinu a Falkensteinu, kam doplachtí pouze křídla ptáků.

Zpracoval Jakub Hloušek