Doslova během pár týdnů vyrostla na Tanvaldském Špičáku zcela nová cyklostezka. Jedná se o takzvaný singletrail. Myšlenka na vybudování této trati provází místní bikery již několik let. „S kamarády to byl takový náš celoživotní sen. Doufali jsme, že jednou tu vznikne takováto cyklostezka,” říká jeden z autorů projektu Jan Cigler.

Během dalších let nabrali autoři zkušenosti s výstavbou podobných tratí a spojily se s Lesy ČR, na jejichž pozemcích se singletrail nachází. Samotná výstavba trvala pouze čtyři měsíce. „Do budování jsme se pustili v květnu. Bylo to opravdu náročné, jelikož všichni chodíme do práce. Nejednou jsme si kvůli tomuto projektu museli vzít dovolenou,” popisuje Cigler.

Na Tanvaldském Špičáku v zimě
Tanvaldský Špičák ožívá čím dál víc

Díky nasazení si mohou od září užívat jízdy na nové stezce všichni příznivci cyklotoulek a výletů. Singletrail rozhodně není široká dálnice, která by si vyžádala stovky obětí v podobě pokácených stromů. Jedná se o úzkou pěšinu, na které může jet právě jedno kolo.

POUZE JEDNÍM SMĚREM

I směr jízdy je jasně daný. Jezdí se shora dolů, v opačném směru je jízda zakázána z důvodu bezpečnosti i celkové udržitelnosti.Cyklista si tak užije jedinečný požitek z přírody na dosah ruky. „Princip těchto trailů spočívá v co nejmenším zásahu do přírody. Stezka se vine přirozeně dle terénu,” vysvětluje Cigler. Přestože oficiálně je ještě singletrail veřejnosti nepřístupný, první nedočkavci už křižují kopec.

„Dole je sice cedule, kde Lesy žádají, aby tu zatím nikdo nejezdil, v sobotu tu drandila velká partička náctiletých. O stezce pro kola zatím nikdo moc neví a v lese bylo dost houbařů s rodinami. V jednom momentě došlo ke kolizi, naštěstí bez pádu a újmy na zdraví,“ komentuje novinku sedmapadesátiletá žena z Jablonce. Na začátek singletrailu, vrchol Tanvaldského Špičáku, vás o zářijových víkendech vyveze lanovka. “Během měsíce září bude o víkendech zajištěn provoz lanovky, která vyveze návštěvníky i kola. Na místě bude i půjčovna kol a to jak horských tak i elektrokol,” sděluje Petr Bažant za Ski Bižu.

Štěpánův jarmark proběhl 19. srpna v rámci tradičních oslav u rozhledny Štěpánka v Kořenově na Jablonecku.
Na svůj věk opravdu rozhledna nevypadá

Cyklostezka vede ze špičky kopce, kde se rozdvojuje. Varianty nabízí modrou a červenou obtížnost. Cesty, které se stáčí směrem na Alrechtice v Jizerských horách, se po několia kilometrech opět sejdou a končí u lanovky. Celková délka měří přibližně šest kilometrů. Slavnostní otevření trasy se koná v sobotu 9. září od 9.30 u lanové dráhy. V rámci otevření bude singletrail i symbolicky vysvěcen.