Na konci července roku 2013 zasáhl Jablonec přívalový déšť. Škody šly do milionů. Ne vše se podařilo opravit ihned. Vrkoslavickou ulici čeká velká oprava až letos. „Voda se valila pod silnici a strhla část břehu v zatáčce. Tam pak dali betonové zátarasy, které jsou tu dodnes,“ přiblížil Josef Pala bydlící nedaleko místa.

S opravami se tam má začít příští týden. Gabionová zeď podepře svah pod komunikací, stavbaři také ulici rozšíří, vybudují dešťovou kanalizaci a chybět nebude ani nový chodník.

Hotovo má být v listopadu

Stavba, která bude trvat od června do listopadu, si vyžádá náklady ve výši 8,5 milionu korun včetně DPH. „Po tuto dobu bude opravovaná část ulice zcela uzavřená pro dopravu. Jen chodci budou moci stavbou procházet vyhrazeným koridorem,“ přiblížil náměstek primátora Lukáš Pleticha.

„Jen nechápu, že to trvalo tak dlouho, mohlo být už hotovo,“ zlobí se Josef Pala. Podle radnice za dlouhou dobu čekání může zájem města vybudovat chodník. „K tomu však bylo nutné vykoupit ze soukromých rukou části pozemků,“ objasnil Lukáš Pleticha dobu, po kterou se oprava Vrkoslavické odkládala.

Opraví i Smrkovou

Novou podobu získá letos i ulice Smrková na Proseči. Stavba, která potrvá do září, přijde město na dva miliony korun. Stavební práce by měly vypuknout v závěru tohoto týdne. „Na nejbližší dny plánujeme začátek prací ve Smrkové ulici, která dosud byla spíše obyčejnou cestou. Na podzim místní získají komunikaci s novým asfaltobetonovým povrchem, odvodněním a osvětlením,“ doplnil náměstek Pleticha.

Vrkoslavická ulice Havarijní stav Vrkoslavické ulice způsobily letní přívalové deště v roce 2013, které tehdy napáchaly hodně škod na komunikacích a chodnících v Jablonci. Vzhledem k návaznosti na Dobrou Vodu i Petřín je ulice poměrně frekventovaná, jezdí tu autobusy městské hromadné dopravy a hojně ji využívají chodci. Proto si město nechalo vypracovat projekt na její rozšíření i na přistavění nového chodníku.