Rozhledna Bramberk nad městečkem Lučany je jistě jedna z nejmalebnějších rozhleden Jizerských hor, ne-li hor českých. „Chodíme sem s manželkou už přes třicet let. Zažili jsme tu zlaté časy i úpadek. Ale teď už je, zdá se, vše v pořádku," usmívá se Pavel Nedomlel, jeden z mnoha chalupářů.

Přes zimu byla rozhledna samozřejmě uzavřena, již tuto sobotu ale zahajuje sezónu. „Pokud bude počasí, otevřou v dubnu a květnu o víkendech a o svátcích. A začínáme hned 1. dubna. A není to apríl," sdělil starosta Lučan nad Nisou Jiří Řešátko.

OPRAVY POKRAČUJÍ

I letos proběhnou další opravy 105 let staré kamenné stavby. „Z kraje by nám měly přitéct prostředky na nové vchodové dveře a opravy další části schodiště," sdělil Jiří Řešátko.

Loni byla rozhledna v září a říjnu uzavřena kvůli výměně pláště střechy a spárování zdiva. Díky tomu, že Bramberk je zapsán jako kulturní památka, dostala lučanská radnice od Libereckého kraje více než 176 tisíc korun na její rekonstrukci.

Opravu město stálo v podstatě nic. „Peníze na opravu budou použity z veřejné sbírky na Bramberk, která stále trvá," upřesnil Jiří Řešátko. Z účtu odejde 83 tisíc korun.

VELKÁ DRAŽBA

Ještě před třemi lety byla rozhledna v soukromých rukách, chátrala, zavřena byla i restaurace v místě. A pak se do dějin města Lučany zapsalo datum 30. dubna 2014. V ten den proběhla v Praze aukce rozhledny a město je v osobě starosty vydražilo. Posledních deset tisíc, které starosta v dražbě přidal už k tak astronomické částce 2,5 milionu, rozhodlo o tom, že se Lučany staly definitivním majitelem. Rozhledna jim patří. „A určitě to ocení i budoucí generace, které Bramberk navštíví," věří starosta. Cena Bramberku se vyšplhala až na 2 510 000 korun. Nezbylo, než si vzít milionový úvěr a vyhlásit veřejnou sbírku. Ta stále trvá, dluh je splacen, výtěžek tedy putuje na opravy. Přispět na rozhlednu lze na účet 80039-963239399/0800, do zprávy jméno dárce.