Ještě před začátkem prázdnin oslovili lidé z Muzea obrněné techniky ve Smržovce dobrovolníky, kteří jim mohou zrychlit opravy některých exponátů.

Nyní už mají za sebou druhý týden prací a volné není ani jedno místo. „Červenec i srpen máme absolutně obsazený," informoval jeden ze spolumajitelů muzea Jaroslav Janoušek.

Celkem se registrovalo neuvěřitelných 80 lidí. Každý den zde pomáhá mezi dvěma až devíti lidmi. „Pracovali jsme na třech frontách. Nastříkání věže u Charioteera, demontáž vnitřního vybavení věže u T34 a počáteční práce na věži Cromwella," upřesnil náplň minulého týdne Janoušek. Sám je se zpětným ohlasem této akce velmi spokojen.

Většina dobrovolníků sice nepomůže při opravách motorů, ale zadávají se jim práce všeobecnějšího charakteru, jako broušení. „Cílem je mít T34 do konce roku v provozu, u britského tanku to je na pár let. Největším oříškem bude generálka motoru," upřesnil cíle spolumajitel muzea.

Svezení v tanku je velkým zážitkem

Každá zveřejněná série fotografií z brigád se navíc setkává s velkým ohlasem. Jak velká může být láska k vojenské technice, dokládá i jeden z účastníků. Josef totiž na Smržovku přijel pomáhat až z Moravy a rozhodně své cesty nelitoval. „Bylo to skvělé," podělil se stručně o své dojmy.

Počasí prozatím účastníkům přeje a všichni doufají, že vydrží i po zbytek prázdnin. „Na konci pobytu každý z brigádníků dostává slíbené tričko a pěkně zostra jsem je svezl tankem. Ještě dva týdny a budeme muset navážet na tankovou cestu materiál na opravu. Už tam jsou pěkné díry," řekl s úsměvem Janoušek.