Desítky syrských uprchlíků dorazí z tureckých táborů do azylového střediska v ústeckých Předlicích. Taková zpráva obletěla v posledních dnech sociální sítě a vyvolala mezi lidmi nemalé pozdvižení. V souvislosti se společnou dohodou mezi Evropskou unií a Tureckem se totiž Česká republika zavázala 80 syrských běženců přijmout. A právě v ústeckých Předlicích je integrační azylové středisko.

AKTUÁLNÍ STAV VE SVĚTĚ MĚNÍ SITUACI

Ukazuje se však, že nakonec bude nejspíše všechno úplně jinak.

„Vzhledem k současné situaci v této oblasti není váš dotaz aktuálním," uvedl na otázku, kolik syrských imigrantů z plánovaných osmdesáti bude do Předlic umístěno, Jiří Korbel z ministerstva vnitra. Zároveň odkázal na vyjádření ministra vnitra Milana Chovance, podle nějž letos Česká republika pravděpodobně nestihne zmíněné běžence přijmout. Důvodem jsou bezpečnostní skeny, kterými migranti v tureckých táborech procházejí.

V případě příjezdu uprchlíků ministerstvo ovšem počítá s relokacemi, tedy rozdělením celkového počtu osmdesáti osob do jednotlivých azylových zařízení v ČR. Výhledová čísla pro Ústí zatím nejsou známá.

Dle zákona mohou azylanti pobývat ve středisku maximálně 18 měsíců.

„Kapacita střediska v Předlicích je 10 bytů, nyní jsou všechny obsazeny. K dnešnímu dni v nich pobývá 22 osob," upřesnil mluvčí Správy uprchlických zařízení Kiril Christov s tím, že v zařízení v Předlicích jsou Ukrajinci, Iráčané a Kubánci, kteří tvoří nejpočetnější skupinu.

„Celkem je zde šest dětí, dospělým je mezi 30 40 lety," doplnil Christov.

„V případě přijetí části syrských uprchlíků nikam jinam než do Předlic ani dorazit nemohou. Pokud dostanou status azylanta. Podotýkám, že s azylanty v Ústí nikdy nebyly žádné problémy a není tedy důvod mít obavy. Zmínění syrští migranti jsou navíc všechno křesťané," podotkl místostarosta Ústí Karel Karika. „Dům pronajímáme ministerstvu vnitra. Chystáme se na jeho modernizaci, včetně jeho zateplení," doplnil Karika.

Pokud cizinci projeví zájem a mají udělenou mezinárodní ochranu, integrační služby jim následně zajišťuje Charita ČR.

„Pracovníci charity pomáhají klientovi s hledáním vhodného bydlení a zaměstnání. říká migrační koordinátorka Charity ČR Martina Tomanová.