Jak zatočit s byznysem s chudobou? To bylo hlavní téma ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové v České Lípě.

Nejen tam se v posledních letech rozmohl trend, kdy vlastníci nemovitostí pronajímají své byty sociálně slabým, kterým platí stát štědré příspěvky na bydlení. Mnohdy tak vznikají doslova „ghetta" v místech, kde soukromý vlastník skoupil více nemovitostí a nakládá s nimi tímto způsobem. Ministryně Marksová se byla o problému přesvědčit přímo na místě.

Ubytovny ano, ale…

„Nemáme problém s opravdovými ubytovnami. Na území České Lípy jsou čtyři, které jsou řádně provozované a které fungují v běžném režimu," říká starostka Romana Žatecká. K tomu Michaela Marksová dodala, že se jejímu ministerstvu již v minulosti podařilo nastavit parametry pro oficiální ubytovny: „Nastavili jsme hygienické standardy tak, že v tuto chvíli platíme tu dávku jen tam, kde je vše v pořádku," tvrdí Marksová.

„To samé jsme chtěli aplikovat i na byty, ale zjistili jsme, že hygienické standardy na byty byly v roce 2006 zrušeny. To je však věc, která patří pod ministerstvo zdravotnictví," dodává. Byznys s chudobou je boj s vícehlavou saní nejen pro Českou Lípu. Řeší ho v Liberci či Frýdlantu.

Před několika týdny přibylo do seznamu českolipských nemovitostí, kde je takzvaný „byznys s chudobou" provozován, několik bytových jednotek v ulici Roháče z Dubé. Tam vlastník byty rovněž pronajímá lidem, kteří nemají na běžném trhu šanci přijít k důstojnému bydlení. To se nelíbí hlavně vlastníkům okolních nemovitostí.

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí je to zejména kvůli tomu, že tito sociálně vyloučení občané nejsou schopni složit kauci ve výši až šestinásobku nájmu. Tato možnost je pro nájemce ustanovena v občanském zákoníku.

Ministryně Marksová bude po vládě požadovat několik opatření, která by měla situaci změnit. Kromě zmíněné zdravotní nezávadnosti bydlení se jedná o možnou spolupráci s Energetickým regulačním úřadem, který by vytvořil jednotnou mapu skutečného aktuálního nájemného v dané lokalitě, a to včetně nákladů na energie.

Ministryně Marksová by také ráda dosáhla toho, aby společenství vlastníků bytových jednotek mohlo hlasovat o přijetí nového člena.

„Tady se od devadesátých let strašně rozpouštěla role státu a rušily se regulace. Říkalo se 'to tady dělali komunisti, teď už regulovat nechceme'. Ale nám se to teď vrací jako bumerang a zjišťujeme, že ty regulace potřebujeme. Mají to tak i ve vyspělých státech, jako jsou USA a Kanada," říká Marksová.

To tedy znamená, že pokud návrh projde, bude jím oslabeno právo vlastníka na svobodné nakládání s vlastním majetkem. Například se může stát, že nebude moci jednotku, pokud mu k tomu ostatní vlastníci nedají souhlas.