Reprezentační šaty města jsou jedním z dárků, které si Jablonec nad Nisou nadělil k výročí 150 let od povýšení na město. Šaty zhotovila v rámci svého projektu Návraty k hodnotám módní návrhářka Marie Zelená. Doplněné jsou krásnou štrasovou korunkou z domácí provenience jablonecké firmy ŠENÝR Bijoux Olgy Kopalové.

Jablonec nad Nisou se tak stal jediným městem v Libereckém kraji, které má svoje reprezentační šaty. „V letošním roce budou šaty provázet a jako šperk zdobit významné události v kalendáři oslav 150 let. Poprvé je veřejnost uvidí na plese města 12. března, plánujeme je využít také při dalších příležitostech, například na slavnostním koncertu v kostele sv. Anny 10. května nebo na gala večeru v městském divadle 23. září. Občané je budou mít možnost spatřit také v rámci Dne památek v prostorách pracovny primátora města," vyjmenovává tisková mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

V rámci módní přehlídky, jež Marie Zelená připravila speciálně pro 21. ples města v Jablonci nad Nisou, návštěvníci viděli kromě autorských společenských modelů také trojici šatů s pražskými symboly a české národní šaty. Vrcholem přehlídky pak pochopitelně byly šaty města Jablonec nad Nisou. Poprvé je na sebe oblékla modelka, moderátorka a Česká Miss roku 2013 Gabriela Kratochvílová.

I v tak na pohyb náročném modelu Gabriela Kratochvílová s primátorem Petrem Beitlem, jeho ženou Renatou Beitlovou a tanečníkem Ondřejem Makarou z TOPDANCE zahájili ples úvodním waltzem, který zahrál Big Band Relax. Toto hudební uskupení se pak také o hudební doprovod staralo po celý večer.

21. ples Města Jablonec nad Nisou. Pouze jablonecké šaty mají skutečně jabloneckou korunku

Korunka doplňující jablonecké šaty znázorňuje starou radnici, budovu, v níž dnes sídlí Městská knihovna. „Tato stavba je tak trochu opomíjenou dominantou města a symbolicky se váže k 150. výročí povýšení Jablonce na město.

Právě povýšení bylo pro naše předky impulzem k tomu postavit v Jablonci reprezentativní budovu. Uvítali jsme proto nápad autorek znázornit na korunce starou radnici," vysvětluje primátor statutárního města Jablonec nad Nisou Petr Beitl.

Při výrobě svých modelů často Marie Zelená spolupracuje s jabloneckými výrobci bižuterie. V poslední době je jejím partnerem společnost Šenýr Bijoux Olgy Kopalové. Obě dámy tvoří sehraný tým a právě Olga Kopalová je autorkou štrasové korunky, která je nedílnou součástí jabloneckých šatů i zdobení znaku. S korunkami má jablonecký Šenýr bohaté zkušenosti, z této dílny několik let vycházely korunky a šperky pro nejkrásnější dívky republiky.

Autorka šatů se vrací k hodnotám

Jablonecká radnice za šaty zaplatila necelých padesát tisíc, jejich hodnota je ale vyšší. Výrobu šatů v rámci svého projektu finančně podpořila Marie Zelená. Korunka je sponzorským darem Šenýru městu Jablonec.
„Šaty patří městu, ale s Marií Zelenou jsme se domluvili na určité formě participace. Máme je vlastně napůl.

Autorka je dle dohody bude využívat k prezentaci vlastní tvorby a svých projektů Návraty k hodnotám a Šaty pro města a kraje. Jedná se o nový a neotřelý způsob propagace měst České republiky. Jablonec je a vždycky byl městem bižuterie, proč jej tedy nepředstavit formou krásných šatů s blyštivými ozdobami zhotovenými z jabloneckých kamínků," vysvětluje tisková mluvčí jablonecké radnice Markéta Hozová.

Šaty i korunka jsou z velké části zhotoveny ručně. Ruční práce i uvědomění si vlastní historie, sounáležitost s místem, kde žijeme, zamyšlení se nad současností a snad i úvahy o budoucnosti jsou těmi přidanými hodnotami, na něž se v chvatu všedních dní tak trochu zapomíná. Záměrem projektu Návraty k hodnotám je prostřednictvím umění poukázat na to, že nastal čas vrátit se k základním hodnotám, vážit si jich a uvědomit si i své vlastní životní priority. Snad k tomu přispějí i zeleno – bílé šaty Jablonce nad Nisou.

21. ples Města Jablonec nad Nisou. Předávání šeku.

Modelka Nela Krásná bude šaty města nosit celý rok. Už během plesového večera v nich spolu primátorem Petrem Beitlem předávala šek na 25 000 korun, což je výtěžek z plesu.

Výtěžek z jubilejního 21. plesu města Jablonec nad Nisou v tradiční výši 25 000 korun dostal spolek SeniA. Dar využijí na nákup speciálních polohovacích křesel a dalších kompenzačních pomůcek pro seniory v denním centru. Centrum poskytuje denní péči nesoběstačným a zdravotně postiženým seniorům s demencemi (převážně Alzheimerovou chorobou), jejichž zdravotní stav vyžaduje pomoc, péči nebo dohled další osoby. Organizace poskytuje službu „centrum denních služeb" dle zákona o sociálních službách.

Věnovat část výtěžku z plesu města jako výraz podpory se vedení města rozhodlo v roce 2002.