Vítali se s krojovanými organizátory a prodejci jako s dobrými přáteli. V ranním slunci a příjemné atmosféře se zdravili známí i neznámí. „Ahoj, dobré ráno, dobrý den" bylo slyšet ze všech stran. Na kristiánovské louce čekaly na všechny domácí výrobky, počínaje krajícem chleba se sádlem a konče slušivými pokrývkami hlavy z dílny.

Někteří návštěvníci spěchali na ranní mši, jiní na tradiční české občerstvení nebo s dětmi na atrakce. Spokojenost s účastí i s programem vyjádřila ředitelka jabloneckého Muzea skla a bižuterie Milada Valečková: „Letos máme dvaadvacátý ročník sklářské pouti. Tradice vznikla před dvaceti lety jako setkání lidí, kteří mají Kristiánov rádi. Ze skromné akce se časem stala veliká pouť, na které se setkávají poutníci ze širokého okolí Jizerských hor." Hlavním organizátorem je právě jablonecké Muzeum skla a bižuterie.

Prosluněná sobota nabízela vyžití pro všechny. Počínaje atrakcemi a divadlem pro děti, konče kramářskými písněmi, country hudbou nebo folklorem. Při hezkém počasí, jak potvrdila ředitelka muzea, se na Kristiánově schází až tři tisíce lidí. Letošní počasí slibovalo rekord.

„Akci jsem ve své funkci zdědila. Věděla jsem, do čeho jdu. Letošnímu úspěchu určitě napomůže i nádherné, slunečné počasí," konstatovala Milada Valečková, ředitelka Muzea skla a bižuterie.