„Pokusíme se zapsat do České knihy rekordů v počtu resuscitujících v jedné chvíli" vyhlásili jablonečtí zdravotníci z Českého červeného kříže. Do akce s mottem „Nejsme lhostejní! Každý pokus o pomoc je šance na život" se už k dnešnímu dni přihlásilo přes padesát týmů.

Samotný rekord odstartuje 13. září při Dni otevřených dveří v jablonecké Nemocnici v 12.25. Ukončí jej příjezd sanitního vozu za patnáct minut. „Rekordu bude přítomen komisař Agentury Dobrý den a rekord bude-li relevantní, bude zapsán do České knihy rekordů," doplnila ředitelka Oblastního spolku Českého červeného kříže (ČČK), který akci pořádá.

Proč to všechno? 
Nejen pro rekord

Každý druhý člověk se alespoň jednou v životě setká se situací, kdy je něčí život v ohrožení. Je na každém z nás, zda máme v sobě nejen odvahu to zkusit, ale i vysoký morální kredit a přes strach z neúspěchu to udělat.

„V případě zástavy srdeční činnosti dochází po pěti minutách k nevratnému poškození mozku a tak, ačkoliv záchranná služba v České republice je na velmi vysoké úrovni, je to na laikovi, který je na místě, aby s oživovacími pokusy začal ihned," vysvětlila Havlová.

Pokus o vytvoření rekordu je podpořen příběhy lidí, kteří si touto zkouškou již prošli a ať úspěšně, či neúspěšně ji absolvovali. Ne vždy se podaří lidský život zachránit, ale nejdůležitější je, se o to pokusit a dát postiženému „šanci přežít".

Výzvou rekordu je rozproudit debaty o první pomoci, o lidech, kteří se nebáli anebo i báli, ale šli a pomohli. „V závěru rekordu bychom rádi vyzvali veřejně všechny lidi, kteří se s hrdinstvím všedního dne setkali, aby nám své příběhy napsali a my je prostřednictvím našich webových stránek postupně zveřejníme," doplnila ještě ředitelka. Jablonecký deník jako mediální partner akce bude průběžně tyto příběhy otiskovat všechny.

O účast je velký zájem i mimo region

Rekord zahájí už krátce po poledni slavnostním nástupem resuscitujících týmů, kterými jsou především členové Integrovaného záchranného systému. Přijedou ale také týmy ČČK z různých koutů republiky. „Chtěla bych moc poděkovat všem, kteří nám ochotně zapůjčí resuscitační fantomy," dodala Havlová.

TY A DRUHÝ ŽIVOT… Dostal jste se někdo do reálné situace, kdy jste poskytli první pomoc v nejdůležitějším momentě života toho druhého a zřejmě odvrátili jeho skon? Byli jste při tom a našli odvahu pomoci i přes jen základní znalosti v resuscitaci? Pomohli jste s nejčistším svědomím ale přesto bylo už pozdě? Happy end se bohužel nekonal. Potkal vás anděl strážný a nahodil vás opět do života? Byl aktivně u vás než přijeli profíci, ale bez něj byste tu už nebyli? PŘIPRAVUJEME SÉRII PŘÍBĚHŮ A HLEDÁME PRÁVĚ VÁS. Kontaktujte redakci Jabloneckého deníku, jablonecky@denik.cz nebo jablonecký Český červený kříž. Napište i v případě, že se to netýká přímo vás, ale někoho takového znáte. Pomozte šířit myšlenku o potřebě poskytnout první pomoc v pravý čas.