Na konci jedné z mnoha místních silniček v Huntířově stačí zabočit a hned vidíte indiánské teepee. Tady je jedna z několika základen Lesního klubu Břidlička. Ten funguje od začátku září v Huntířově na principu takzvané lesní školky podporované ministerstvem životního prostředí.

Založit podobné zařízení na malé obci vymysleli tři mladí rodiče z vesnice. „Loni jsme si řekli, že se pustíme do něčeho smysluplného. Začali jsme kroužkem. Jednou týdně jsme se scházeli s dětmi venku, za jakéhokoli počasí. Zvládli jsme to i přes zimu. Pokud jsou děti dobře oblečené a najedené, jde skoro všechno," usmívá se Šárka Svobodová Sionová, předsedkyně spolku. Sama v Lesním klubu vychovává své dvě děti.

PROGRAM

A na začátku září letošního roku začal klub fungovat naplno. Každý všední den od 8 do 16 hodin. Snahou je, co nejvíce pobývat venku. „Každé dopoledne mají děti program dvakrát týdně k nám chodí Věrka Paldusová vyučovat hudební průpravu, jindy se věnujeme pohybu či výtvarné činnosti," poznamenala předsedkyně.

Mottem je pak heslo Respektovat a být respektován. „Poznáváme přírodu, učíme děti samostatnosti a to i prvky podle Montessori," doplnila Šárka Svobodová Sionová. Do budoucna počítají s tím, že děti se budou zabývat volnou formou i angličtinou. Děti navštěvují místní ekofarmu, klasickou farmu, chodí i ke koním. Odpoledne je volnější. Každý den tu děti tráví ve společnosti psích mazlíčků.

POMOC VESNICE

Učitele či vychovatele tu nenajdete, tady se dospělým říká průvodci, alespoň oficiálně. Děti jinak používají oslovení teto, strejdo…

„Pomáhají nám další maminky z vesnice, musím jmenovat třeba Veroniku Lobreisovou, Janu Tomáškovou, která nadále jednou týdně povede kroužek a samozřejmě poslední zakládající členku spolku Julii Macháčkovou," popsala Svobodová Sionová.

Limit je maximálně patnáct dětí na dva průvodce denně. Podobného počtu by v Lesním klubu Břidlička rádi dosáhli. „Zapsaných máme dětí šestnáct, ale pravidelně chodí jen několik. V pondělí jich bylo pět, ve čtvrtek sedm, v pátek víme, že jich přijde dvanáct," vypočítal Libor Šikola, průvodce a pokladník spolku.

Ve stanovách má Lesní klub Břidlička i zasahování do kulturního a společenského života obce. „Až se školka zavede, určitě budeme pořádat nějaká představení, enviromentální besedy a podobně."

V Huntířově nachází Břidlička slušné zázemí. „V létě tu máme koupaliště, dětská hřiště, v zimě určitě využijeme i sokolovnu", doplnil Libor Šikola.

INDIÁNI

Na soukromém pozemku roste kromě již zmíněného teepee indiánský domek ze slámy a hlíny. „Mazlí se s ním manžel. Bude i vytápěný, takže v zimě se máme když tak kam schovat," vysvětluje Šárka Svobodová Sionová.

Spolek nespoléhá a spoléhat nechce na dotace. „ Peníze do projektu dáváme z vlastních zdrojů, z poplatků rodičů a našich akcí. V létě jsme třeba pořádali malé příměstské tábory," říká Libor Šikola.

Lesní klub Břidlička není primárně zaměřen na místní děti. „Přijít se může podívat každý. Třeba se to tu zalíbí i vaší ratolesti," doplnila předsedkyně spolku.

Děti sem přijímají od 3 do 7 let, tedy školkového věku. Mrkněte na webové stránky lkbridlicka.cz.