„Pro další čtyři skončila ústavní výchova kvůli zletilosti a soudně zrušena byla sedmi chlapcům," sdělilo ministerstvo školství. Výchovný ústav v Chrastavě ministerstvo ruší k 1. září kvůli vyhrocené situaci a ponechá tam jen dětský domov se školou pro děti do 15 let.

Čtyři chovance z Chrastavy převezme ústav Pšov na Lounsku, dva Boletice na Českokrumlovsku a po jednom Žlutice na Karlovarsku a Olešnice na Moravě.

Chlapci, kterým byla soudem zrušena ústavní výchova, se vrátili domů. Podmíněně se po dohodě s kurátory mohli ke svým rodinám vrátit další tři chlapci, z toho dva z dětského domova.

„Budou chodit do školy v Liberci," uvedlo ministerstvo. Jeden chlapec byl přemístěn do dětského domova Lipová u Šluknova a jeden do domova pro osoby se zdravotním postižením v Chebu. „Učitelé z výchovného ústavu se většinou vrací zpět do školství ve svém regionu," uvedlo ministerstvo.

Ústav podrobila kritice veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Podle následných kontrol ministerstva školství se v minulosti s chlapci v ústavu zacházelo nepřijatelným způsobem a byla porušována jejich práva.

V reakci na tato zjištění v květnu rezignovala ředitelka Markéta Sochorová, pochybení ale odmítla. Ministerstvo poté vedením ústavu dočasně pověřilo Soňu Cpinovou. Režim v ústavu zmírnila, což ale narazilo na odpor místních i starosty města Michaela Canova. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) vyhrocení situace označila za zbytečné. V zájmu uklidnění rozhodla o zrušení ústavu a zachování jen dětského domova se školou. Starosta její postup ostře kritizoval. Prohlásil, že ministerstvo za několik týdnů zničilo vše, co se pracně budovalo půl století.

Starosta už měl možnost setkat se s novým ředitelem domova, kterým byl v červenci jmenován Miloslav Hlubuček. „Má zájem o spolupráci. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet," řekl starosta. Sportoviště dětského domova bude nově využívat místní fotbalový klub. „Naše hlavní hřiště je vytížené třikrát více, než by mělo být, a začíná nám postupně odcházet," uvedl za Spartak Chrastava Petr Rozmajzl. Do tréninků se mohou zapojit i děti z domova. „Jsme na tom domluveni. S tím nemáme žádný problém," řekl Rozmajzl.