VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Diety? Od Nového roku určitě začnu

Liberecký kraj – „Tak, ještě si dám silvestrovský ovárek, na Nový rok husu a pak už vážně začnu. Hned, jak dojíme cukroví.“ Nezazněla podobná věta náhodou i ve vaší hlavě?

1.1.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Neznám ve svém okolí člověka, který by do nového roku nevstupoval s tajným předsevzetím, že se už opravdu začne v jídle mírnit. Vždyť je to přeci jednoduché. Na pár dní přestanu jíst a kila půjdou pěkně dolů.

Pro ty, kteří se při téhle představě otřesou a smíří se svými špeky, tu mám skvělou zprávu. Ke štíhlosti se prostě projíst! „Vynechat jídlo, hladovět či procházet nějakými jednostrannými dietami je ten nejhorší možný přístup,“ říká výživový poradce z libereckého Energy centra Vladimír Zajíc.

„Rozhodíte si metabolismus! Mozek zajišťuje organizmu stálý přísun energie. A pokud jíte nepravidelně a nárazově, mozek dá při každé dávce příkaz vytvořit zásoby. Pokud ho naučíte, že každé tři, čtyři hodiny dostane tělo přísun, pak není důvod, aby ukládal rezervy v podobě tuků,“ vysvětluje.

Neznamená to ovšem, že si ráno namažete dva krajíce se sádlem, ke svačince kus štrúdlu a k obědu guláš se šesti. Na druhou stranu není ovšem potřeba, jak to znám od některých svých kolegyň, odměřovat kuličky hrachu a netučný jogurt jíst na třikrát.

Stejně všichni víme, jak to nakonec dopadne. I tady platí zlatá střední cesta. A podle odborníka na výživu bychom se na ni měli vydat hned po ránu. „Tělo potřebuje k výkonu energii. A kde ji má brát? Je to jako s autem. Když nemá benzín, taky nejede. Mozek zkrátka neošidíte,“ říká.

A jak by měla vypadat vzorová skladba denního jídelníčku? Tuky, bílkoviny, sacharidy. Ideální je celozrnné pečivo s kouskem krůtího masa , tedy šunky, a sýr – 20 až 30 procentní. Ideální je připravovat si jídlo do práce třeba v krabičkách a stimulovat tak mozek, že začíná jakýsi řád.

Pokud nad tím mávnete rukou a řeknete si, že raději vyzkoušíte nějakou tu zaručenou dietku, pak tady mám jednu zaručenou, kterou doporučuje modelka, která nedávno zesnula na následky anorexie. Jedla vatu.

A nebo se řídit radou jedné starší dámy, kterou jsem onehdy potkala v jednom lahůdkářství. Byla štíhlá, vitální a vypadala moc hezky, ačkoliv ji jistě táhlo na osmdesát. Objednala si jeden plátek velmi drahého francouzského sýra.

„Mám malý důchod, ale jeden plátek si mohu dopřát. Je to lepší, než si za stejné peníze koupit třicet deka gothaje,“ řekla s úsměvem a odcupitala. Bez hole a po svých.

Autor: Jana Švecová

1.1.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jana Henychová ostoupila ze závodu v půlce. Důvodem bylo ohrožené zdraví psů a teplé počasí.

Henychová odstoupila z drsného závodu

Biatlonová exhibice za účasti české biatlonové elity proběhla 22. března 2017 ve sportovním areálu Břízky v Jablonci nad Nisou. Na fotce Ondřej Moravec.
13

Ohlédnutí za biatlonovou sezónou: Moravec si sáhl na dno, Rybář myslí na OH

Na olympiádu už biatlonisté vyrazí s novým kamionem

Jablonec n. N. - /ROZHOVOR/ Hokejové utkání Bílých proti Červeným skončilo nerozhodně 4: 4. Jen pár hodin před exhibicí na biatlonovém stadionu v jabloneckých Břízkách si to ještě závodníci a realizační tým v plné síle rozdávali na místním zimním stadionu. V dresu Červených se na ledové ploše proháněl také prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Startuje jarní Fortuna TIP liga. Vyhrajte podepsaný dres české reprezentace

Liberecko - Populární tipovací soutěž čtenářů Deníku s názvem Fortuna TIP liga znovu startuje!

Starají se o válečné hroby. Teď za to byli oceněni

Ralsko, Liberecký kraj - Celé tři měsíce rekonstruoval kameník Martin Mynařík z Mimoně památník k připomenutí padlých v 1. světové válce v Ralsku. Město za příkladnou péči o válečné hroby nyní získalo ocenění od Ministerstva obrany (MO).

Biatlonisté se představí po úspěšné zimě v Břízkách

Jablonec n. N. - Je to pro Jablonečany i přespolní už pravidelný sportovní svátek. Závěr biatlonové sezóny patří areálu v Břízkách.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies