Kolik energie vydá škola na jednoho žáka nebo přesné místo záplavové oblasti, taková data by měla být přístupná Libereckému kraji po dokončení zatím největší realizované digitalizace za necelých 120 milionů korun. Součástí projektu, který hradí z větší části Evropská unie, je například i digitalizace knihovního fondu Krajské vědecké knihovny v Liberci. Ta by chtěla za 5 let, kdy projekt poběží, převést do digitální podoby až jeden milion stránek starých periodik, historických map a dalších regionálních publikací.

Digitální kanály vedou celou republikou

„Naše knihy zdigitalizují na Technické univerzitě v Liberci, odtud putují do Vyškova, kde je najatá firma doplní o metadata, pak putují digitálními kanály zpátky do sídla Libereckého kraje a odtud si je bere knihovna," popsala průběh ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

Od Libereckého kraje dostala knihovna celkem 10 milionů korun z projektu elektronizace veřejné správy. O celkovou částku se ale musí rozdělit s dalšími krajskými institucemi, které mají dokumenty k digitalizaci. Historické publikace tak budou moci zpřístupnit širší veřejnosti také muzea v Turnově, Liberci a České Lípě a také okresní archivy v Liberci a Jablonci.

„Bude se jednat hlavně o publikace z 19. a začátku 20. století, které ještě nebyly zdigitalizované žádnou jinou institucí v České republice. Do digitální formy se tak dostane například časopis Krásná Studánka, který vycházel za války v Turnově," řekl pracovník knihovny, který má digitalizované dokumenty na starost.

První tři soubory cenných historických dokumentů nechala knihovna převést do digitální podoby už loni na podzim. Od té doby se digitální knihovna rozrostla na 271 monografií a digitalizováno bylo i pět periodik, celkem bylo do digitální podoby převedeno přes 467 tisíc stran. Zájemci je teď najdou na webové stránce kramerius.kvkli.cz, digitální podoba navíc umožňuje s textem běžně pracovat a také v něm vyhledávat. Vysoké rozlišení umožňuje texty i ilustrace detailně zkoumat.

„Díky digitálním kopiím budou původní tištěné dokumenty lépe chráněny před hrozící zkázou," vysvětlila Konvalinková.

e.Government

Digitalizace dokumentů je jen jednou částí projektu Rozvoj e-Governmentu v Libereckém kraji. Jeho cílem je podle vedení kraje modernizace veřejné správy, lepší nakládání s daty a jejich využití. „Modernizací chce Liberecký kraj zjednodušit a zrychlit výkon veřejné správy pro občany, podnikatele, příspěvkové organizace i obce, je to největší projekt kraje v rámci informačních technologií," řekl náměstek hejtmana Marek Pieter.

Díky evropským penězům se podařilo vybudovat mezičlánek, kde bude možné skladovat všechna digitální data na jednom místě a účelně je využívat. Postupně tak vzniklo Technické centrum kraje za více než 30 milionů korun, Elektrická spisová služba, bez které se neobejde žádný z úředníků nebo například Digitální mapa veřejné správy. Ta by měla posloužit i občanům.

„Bude to zdroj referenčních garantovaných prostorových dat velkého měřítka, občan si může udržovat svůj majetek v pořádku, může získávat informace z prostoru, kde žije, kde uplatňuje své zájmy, dostupné informace kdykoliv prostřednictvím mobilního zařízení. Podívat se bude moci třeba, jestli má sloupek svého plotu na své parcele, jestli k němu přijde velká voda nebo kde kopnout do země, aby nenarazil na elektrické vedení," vysvětlil správce mapy Pavel Matějka. Systém by měl být plně funkční od prosince letošního roku.