Předpověď počasí je velká věda, stejně tak jako analýza různých předpovědních modelů.

„Před letošní zimou jsme si ale nechali takovou analýzu připravit," potvrdil Tomáš Leixner, mluvčí Jizerské ČEZ 50.

„Pokud by současné výhledy modelu vyšly, tak by na tom zima jako celek byla teplotně mnohem lépe než poslední tři, ale hlavně by na tom byla mnohem lépe i srážkově, tudíž pro hory to zatím podle modelu vypadá solidně. Hlavně začátek zimy by byl oproti posledním zimám chladnější, navíc s větším množstvím snad převážně sněhových srážek, takže by se mohla vytvořit vyšší sněhová pokrývka, která by se na tratích ujezdila," uvádí analýza.

PŮLKA ČÍSEL PRYČ

Tisíce fanoušků z celého světa již vyhlížejí další díl legendárního závodu Jizerská 50. A je jich opravdu hodně. Na konci září byla pryč již více než polovina startovních čísel.

Padesáté výročí slavného laufu, nový únorový termín, pojištění vrácení startovného pro případ zrušení závodu z důvodu nedostatku sněhu. Taková jsou největší lákadla nadcházejícího ročníku, na který přijede na 7 tisíc závodníků z více než třiceti různých zemí světa. Ambicí pořadatelů je závod podobně jako v předchozích letech vyprodat s předstihem. S výjimkou letošního ročníku se to povedlo čtyřikrát v řadě.„Pro rok 2017 máme skvěle nakročeno, máme přihlášeno mnohem více závodníků než loni za nejvýhodnější cenu, která platila právě do konce září," přiblížil Leixner.

LIDÉ SE TĚŠÍ

„Jizerská padesátka pro mě znamená super zážitek v Jizerských horách, protože to tady mám nejraději, skvělé sportovní zážitky," popsala Kamila Kordíková, nováček roku 2016.

„Pro mě znamená nutnost aspoň měsíc se sebou něco dělat, abych ji ujel a z toho pak žiju celého čtvrt roku," doplnil Roman Šmucler, jeden z nejznámějších českých zubních lékařů a moderátor.

„Ještě se přimět a dokázat si, že to ujedu," uzavřel sedmdesátiletý Jiří Pasler, jeden z nejstarších účastníků Jizerské 50.

Oproti předchozím ročníkům, kdy se Jizerská 50 jezdila na začátku ledna, posunuli pořadatelé termín na 17. až .19. února.