Již od roku 2003 si na hřišti u mostu přes Jizeru dávají o druhém srpnovém víkendu dostaveníčko hráči pohodové hry pétanque.

Jde o turnaj neregistrovaných hráčů, vyzkoušet si vrh může tedy vlastně každý. Do soutěže se může přihlásit doslova každý.

Hrací koule vám na místě půjčí, vysvětlí základní pravidla. „Ono to možná někomu připadá jako bezduché házení koulí, ale je v tom spousta taktiky, kterou mnohdy úplní začátečníci nechápou," popsal Jiří Mikeš, starosta obce Líšný, jeden z organizátorů turnaje a nadšený hráč pétanque.

Jak sám říká, pétanque je sportem pro všechny bez rozdílu věku. „Hrával jsem pětadvacet let volejbal, teď už kvůli zdravotní indispozici nemůžu. Pétanque je nenáročný na fyzickou kondici, navíc je u něho sranda."

Soutěží družstva po třech, za každého hráče zaplatí startovné sto korun.

A že nemáte do družstva parťáky? „Pravidelně se stává, že se družstva skládají až přímo tady. To když někdo někde přebývá," zve Mikeš i jednotlivce, kteří nemají v sobotu čím hodit.

Turnaj Líšný Open 2016 startuje v sobotu v devět hodin, připraveno je deset hřišť. Hraje se podle pravidel pétanque s jemnými líšenskými úpravami.