„Ač byly důvody a požadavky na zaměření všech presstripů různorodé, nakonec všichni odjížděli velmi spokojení a unesení krásou regionu a především našimi skalními městy, což nás opět přesvědčilo o faktu, že skalní města jsou fenoménem Českého ráje, který nemá ve světě obdoby," raduje se Lucie Rakoušová ze Sdružení Český ráj, které pobyty novinářům zajistilo.

Hlavním cílem sdružení je rozvoj a propagace regionu v tuzemsku i zahraničí. Ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu CzechTourism letos proto uspořádalo presstripů pro zahraniční novináře hned několik.

Na jaře se například novináři ze Skandinávie podívali do Bozkovských dolomitových jeskyní, na Maloskalsko, zámek Sychrov, zříceninu hradu Trosky, do Hruboskalska a navštívili i provoz družstva umělecké výroby Granát Turnov.

V do Českého ráje přijel v rámci individuální cesty nezávislý dánský fotograf a a novinář píšící pro různá média. „V našem regionu strávil tři dny, během nichž mu viděl výrobu granátových šperků v Turnově, pivovar Svijany či zámek Sychrov. Největší zájem však projevil o skalní města Českého ráje, která ho natolik uchvátila, že zde strávil většinu svého času procházkami a fotografováním," popsala další návštěvu Rakoušová.

Holanďané pak za tři dny stihli navštívit Prachovské skály, město Jičín, zříceninu hradu Trosky či hrad Kost.

Na gastronomii se na podzim zaměřili dva novináři z Itálie. Vedle památek a turistických cílů zavítali i do dílen některých držitelů značky Regionální produkt Český ráj a vzhledem k tematickému zaměření presstripu jim organizátoři představili Pivovar v Nové Pace, místní výrobce uzenin či Pražírnu a kavárnu Mikula a řadu místních restaurací.