Na trasu se vydávají závodníci všech věkových kategorií a každý si s sebou nese svůj osobitý příběh. „Zatím jsem ani jednou závod nevynechal, už má letos patnácté startovní číslo,“ pochlubil se Martin, který na  stadionu po dojezdu přezul běžkařské boty za běžecké s odklusal přes Českou chalupu do Liberce. Chce mít minimálně třicet startů. Jeho vzorek je legendární Ladislav Míka, který ani jednou nevynechal.

ČEZ Jizerská padesátka 2018.
FOTO, VIDEO: Jizerskou 50 vyhrál Pedersen, Kateřina Smutná dojela druhá

Zasněžené Jizerky přivítaly tisíce závodníků a fanoušků, kteří kromě obrovského nasazení, ať v bílé stopě nebo fanděním podél tratě, společným úsilím pomáhali dobré věci. Energie vydaná v hlavním závodu, ČEZ Jizerská 50, na běžkařském trenažéru Nadace ČEZ nebo při pohybu s mobilní aplikací EPP, pomáhala handicapovaným sportovcům a přírodě Jizerských hor.

Klub mistrů Jizerské 50, klub věrných

Nejvěrnější lyžaři a příznivci Jizerské 50, kteří se zúčastnili minimálně 30 ročníků a na startu ani letos nechyběli.

Největší závod Jizerských hor absolvoval i Jiří Louda z Klubu mistrů Jizerské 50. "Každým rokem je to pomalejší a pomalejší," komentuje Louda s úsměvem. Letos se účastnil tohoto závodu již po pětatřicáté. K účasti na Jizerské ho přivedli kamarádi. "Nebyli jsme sice nijak lyžařsky založená rodina, ale měl jsem zde kamarády a známé a společně jsme začali závod jezdit," dodává závodník, který přijel z Jičína.

S podobným rokem narození vyjel i Jiří Bouša. Kolik jich v této kategorii nechal za sebou, po dojezdu do cíle ještě nevěděl. Byla i podle něj trať rychlá? „Bylo to dobrý, akorát,“ řekl s úsměvem. Letos je po pětatřicáté. Chystá se závodit dál.

Masopust. Ilustrační snímek.
Velký kulturní přehled z Jablonecka a Semilska na konec února

S knihou veršů na jasankách

Doslova v obležení byla v cíli Kateřina Mandulová. Budila pozornost sotva vyjela z lesa. Slušivě oděná do sukně a svetru, z pod čepice jí vlály dva copy. Na nohou jasanky a v ruce bambusky. Zatímco ji odstrojovali z čipu recitovala všem přítomným verše. Své verše. A jak jinak než s lyžařkou tématikou. Recitovala ovšem i během cesty.

„Ale to jen skupinkám. Za jízdy, samozřejmě. Když mě zdravili a fandili,“ popsala s úsměvem básnířka.  Každý lyžař touží mít lyže jasan nový hit, to bylo heslo Mandulové pro fanoušky.

Jasanové básně jsou její úplně čerstvou knihou. „Je to ještě horká novinka,“ potvrdila autorka. Jizerskou 50 ale běhá už dlouho, ale letos poprvé na jasankách. Proč? Myslí, že v uspěchané době takové věci jsou potřeba. „Projet se pomalu na dřevěných lyžích tak dává najednou úplně jiný smysl.

Nevyhnul se jí ale defekt. Protože je sólista, musela si poradit sama. „Přetržený kožený pásek na vázání jsem nahradila drátkem,“ dodala s tím, že ale potkala při dalších potížích dobrého anděla na trati.

Štafetový závod Jizerská firemní RAUL, proběhl 17. února v Bedřichově na Jablonecku v rámci série závodů Jizerské padesátky. Hlavní závod na 50 kilometrů zařazený do seriálu dálkových běhů Ski Classics se pojede 18. února 2018.
Druhý den 51. ČEZ Jizerské 50: dvě klasiky, závod firem i Tata Bojs

Suvenýr odlitý do čirého skla

Všichni lyžaři, kteří se v průběhu víkendu postavili na start jakéhokoli závodu, si domů kromě nezapomenutelných vzpomínek a zážitků odnesou také krásnou skleněnou medaili vyrobenou sklárnou Crystal Bohemia z Poděbrad. K dispozici mají i fotografie z trati.

Skvělé výkony i dobročinnost

Letošní ČEZ Jizerská 50 nebyla opět jen o zdolávání kilometrů v bílé stopě. Zúčastnění závodníci i fanoušci měli příležitost pomoci pohybu dvěma dobročinným projektům. Pomocí čipů, které měli běžkaři hlavního závodu ČEZ Jizerská 50 na startu na nohou, nasbírali téměř 250 tisíc korun, kterou přispěli na sportování handicapovaných lyžařů ze spolku Sportability.

Symbolický šek s celkovou částkou 249 134 korun putoval do Sportability  „Děkuji za energii a nadšení, které všichni sportující vložili do pomoci sportovcům s handicapem. Získanou podporu využijeme na zajištění přípravy a realizaci lyžařských kurzů a soustředění pro vozíčkáře. Zejména pro financování nákladů spojených s účastí dostatečného počtu zkušených instruktorů a osobních asistentů, bez kterých nelze sportovní aktivity pro lidi se závažným handicapem provozovat. Část dotace bychom také rádi použili na zakoupení speciálního sportovního vybavení pro handicapované lyžaře, například sledge - pomůcku díky níž se mohou vozíčkáři věnovat běžeckému lyžování,“ vysvětlila Hana Líkařová, předsedkyně spolku Sportability.

Pomáhat druhému dobročinnému projektu, obnově stezek Jizerských hor jménem Nadace Ivana Dejmala, pak mohla veřejnost s mobilní aplikací EPP – Pomáhej pohybem nejen v Bedřichově, ale kdekoli po republice. Celkem vybodovali rekreační sportovci při svých aktivitách částku ve výši 50 tisíc korun.

„Závodníci i fanoušci sportu v bílé stopě opět nezklamali a svým entuziasmem a energií pomohli k pěkným částkám projektům, které si podporu veřejnosti určitě zaslouží. Zájem o náš charitativní program EPP – Pomáhej pohybem nejen zde na ČEZ Jizerské 50, ale i na dalších sportovních závodech potvrzuje, že sport lidi spojuje napříč generacemi bez ohledu na různá omezení,“ dodala Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.