„Sněhové podmínky byly během obou dnů ideální. Navíc svítilo sluníčko, žádný déšť," popsal Pavel Bažant ze společnosti SKI Bižu, jež provozuje tři střediska v Jizerských horách. Návštěvnost podle něj byla jedna z nejlepších za letošní sezonu.

Na sjezdovkách v Libereckém kraji je až 60 centimetrů sněhu. „Potřebovali bychom ještě ten přírodní, abych se zlepšili podmínky v Bedřichově," doplnil Bažant. Přání provozovatelů se podle předpovědi meteorologů může splnit už v nejbližších dnech.

Meteorologové vydali v neděli výstrahu před silným sněžením, které v pondělí a úterý zasáhne zejména severní, západní a střední Čechy. Ojediněle může napadnout až 20 centimetrů sněhu.

„Předpovědi počasí pro nejbližší dny by měly být relativně spolehlivé. Srážky jsou jisté, problematičtější to je s jejich skupenstvím. Malé nejasnosti panují také ohledně pondělních teplot, které budou docela prostorově rozmanité," okomentoval prognózu meteorolog na www.meteocentrum.cz

Podmínky pro lyžaře a běžkaře v Libereckém kraji se zlepšily v uplynulém týdnu, kdy díky mrazu mohli provozovatelé spustit sněžná děla. „Stříkali jsme prázdná místa, takže podmínky jsou teď dobré. Návštěvnost byla o víkendu vysoká," uvedl vedoucí střediska Špičák u Tanvaldu Jiří Hofman. Velká střediska v Libereckém kraji budou v provozu nejspíše až do Velikonoc. „Teď nás čekají ještě dva týdny jarních prázdnin, pak bude záležet na návštěvnosti," podotkl Hofman.

Dobré podmínky mají v Krkonoších i Jizerských horách i běžkaři. Bez problémů je sjízdná většina Jizerské magistrály, rolba ji upravovala naposledy v noci na neděli. Parkoviště v Bedřichově bylo zaplněné téměř celé.

„Na některých úsecích se mohou objevit kamínky ve stopě. Sníh je místy přemrzlý," uvádí ke stavu stopy na magistrále její provozovatel Jizerská o.p.s. „Souš Protržená. Byl jsem s kámoškou odpoledne od tří do pěti. Paráda. Jen mi trochu vadí lidé s pejsky … a ještě na volno. Nejde s tím něco udělat. Jinak velký dík OPS za úpravu," píše na www.kamzasnehem jeden z běžkařů.