Společnost pro Jizerské hory opět zve dobrovolníky na úklid Jizerských hor. Jarní část akce Ukliďme Jizerky se koná již tento víkend v sobotu 14. a v neděli 15. května. „Naše úklidové akce se již staly tradicí a pomáhají vždy dvakrát za rok uklidit celé hory," přiblížila Kateřina Bednářová, ředitelka obecně prospěšné Společnosti pro Jizerské hory.

STOVKY DOBROVOLNÍKŮ

Pravidelně tak stovky dobrovolníků nasbírají velké množství odpadků, které zanechali neukáznění návštěvníci podél cest, nebo odhalí černé skládky v horách. Pro dobrovolníky Společnost zajišťuje vybavení pytli na odpadky a rukavicemi, dále drobné občerstvení a pro část také ubytování v EKocentru na Jizerce. Nasbírané odpadky mohou dobrovolníci zanechat kdekoliv u cesty a nahlásit jejich polohu, Společnost už zajistí jejich svoz a likvidaci.

KAM PRO POMŮCKY

V informačních centrech (Liberec, Jablonec n. N., Bedřichov, Tanvald) nebo na významných parkovištích v Jizerkách (parkoviště Bedřichov, u kapličky v Hraběticích a na Jizerce) budou o víkendu k dostání úklidové pomůcky, zejména pytle, které si mohou lidé vyzvednout.

Pak už každý vyrazí na libovolný výlet nebo místo, které si vybere a cestou sbírá odpadky. „Pytle pak sběrači zanechají na dopravně dobře dostupném místě a nahlásí jejich polohu pořadatelům. V celém následujícím týdnu je odpad z hor svážen," vysvětlila Kateřina Bednářová. „Každý rok se zapojují stovky lidí a jejich nadšení a odhodlání udržet hory čisté nám ukazuje, že to má smysl," doplnila Bednářová.

Polohu odpadků nahlásí Společnosti na mail bednarova@projizerky.org nebo na mobilní telefonní číslo 734 206 747

Lidé, kterým není lhostejné, jak vypadá příroda, společně uklízí v Jizerských horách již od roku 1999. Přidat se může každý. Akci podpořil i Liberecký kraj.

Podrobnější informace na webu www.projizerky.cz.