Vysbírat odpady do chráněného území vyrazí letos už podesáté.

„Toto území je pravidelně několikrát za rok zaplavováno a právě tyto záplavy přinášejí do rezervace obrovské množství odpadků, které spláchne voda z hořeních partií povodí řeky Smědé. Odpady z celého Frýdlantska se tak hromadí v přirozených meandrech a naplaveninách, které jsou pro svoji jedinečnost chráněny v přírodní rezervaci," popsal Pavel Schneider, předseda JJHS.

Rezervace Meandry Smědé je jedinečná svým přírodním rázem údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a s fenoménem štěrkopískových náplavů.

Jizersko-ještědský horský spolek poprvé uklízel v rezervaci v roce 2005, od té doby se tam vrací jeho členové pravidelně.

„Jarní období je pro čištění řeky a jejího okolí nejvhodnější. Vegetace ještě nemá listí, terén je prostupnější a odpadky je snadnější odhalit," vysvětluje Schneider.

Do úklidu rezervace se každoročně zapojí několik desítek dobrovolníků. Sbírají odpadky v celé délce toku řeky Smědé nacházející se v Přírodní rezervaci Meandry Smědé od mostu v Předláncích až po železniční most přes řeku u obce Boleslav.