Pejsek nemusí mít rodokmen, aby svému pánovi byl přítelem, kamarádem a přinášel mu radost. Říká se, že nejchytřejší a nejučenlivější jsou voříšci. Kdo se přišel v sobotu podívat do Tyršových sadů v Jablonci, mohl souznění duše člověka a psa obdivovat.

Tradicí této akce je nejen boj o titul Jablonecký voříšek, ale také o řadu dalších ocenění. „Nikdo neodešel s prázdnou,“ poznamenala za jabloneckou Ligu na ochranu zvířat Dagmar Kubištová.

Ze třiceti čtyřnohých chlupáčů se pro další rok může pyšnit nejvyšším titulem teprve čtyř a půl měsíční Fany Evy Ouhrabkové. I přes svoje mládí a mnoho podnětů z okolí bez mrknutí poslechl i povel sedni a předvedl se jako správný rošťák.

Velkou pozornost na sebe upoutala Jitka Zvolánková s Holly. „Sedmiletého pejska jsem si vzala z útulku a jsme spolu už sedm let,“ vysvětlila majitelka. Získala titul Voříšek senior a právem.

„Přes prošedivělou bradu má stále radost z práce a pohybu,“ konstatovala porotkyně Martina Predigerová. Společně tato dvojice předvedla nejen velmi dobrou poslušnost a řadu kousků, ale především všechno pouze na povely rukou. „Stářím už neslyší,“ vysvětlila Jitka Zvolánková.

Pejsků, kteří umí neuvěřitelné kousky, od válení sudů po vytí na povel, byla k vidění celá řada. Arnie například vyskočil své paničce Dominice Bímové i na záda, Pavlíně Tarabcové Akila bravurně procházela při chůzi mezi nohama a Sárinka Sabiny Skalické tančila pro piškot jako o život.

Každý ročník něčím novým pořadatelé zpestří. „Letos tu hostovala Klára Kolomazníková, kterou si někteří pamatují ze skupiny Holki, nejen jako porotkyně, ale také zpívala a rozdávala autogramy,“ poznamenala Kubištová.

Mezi porotci nechyběla ale tradičně Zuzana Semelová, inspektorka Ligy na ochranu zvířat z Prahy, která poznamenala: „Skoro vždycky přivezu hezké počasí.“

Čtěte také v úterý na straně 10 U nás doma JabloneckéhoDeníku. Najdete tam fotogalerii a další informace.