Za týden proběhne v Bedřichově v Jizerských horách první zimní ČEZ handy kvadriatlon smíšených dvojic. Sportovní projekt, kde spolu sportují zdraví a handicapovaní, má lidem ukázat, že všichni můžeme fungovat jako tým. Kvadriatlon bude ale také pomáhat konkrétně, třeba desetileté Natálce Morové se sluchovým postižením.

ČEZ handy kvadriatlon, projekt z dílny neziskové organizace Cesta za snem, měl svou premiéru vloni v létě v Praze. Letos organizace spolu s Nadací ČEZ zorganizuje kvadriatlony hned čtyři. Ten první, zimní, se odehraje v Bedřichově v Jizerských horách už v sobotu 12. března. Registrace na závody je zdarma (www.naprichandicapy.cz) pro všechny. Hlásit se lze do tří kategorií. Muž a žena, Handicapovaný a nehandicapovaný, junior a senior. Cílem je zdolat slalom na lyžích, běh, střelbu a běžky. Vše najednou a bez zastavení ve dvojici s partnerem.

„Kvadriatlon je postaven tak, aby ho v pohodě odjel každý. Ti nejrychlejší to zvládnou za hodinu. Cílem je pobavit se a ukázat světu, že my, lidé s postižením, můžeme sportovat skoro stejně jako kdokoli jiný," říká ředitel závodu Heřman Volf.

Konkrétní pomoc malé Natálce

Kromě šíření myšlenky integrace pomáhá projekt také konkrétním lidem či organizacím. Zimní kvadriatlon bude věnován desetileté Natálce Morové. „Maminka Natálky, Adriana, je zaměstnankyní jednoho z našich závodů," vysvětluje Martina Mosthagen z Nadace Preciosa.

Osud dívce nebyl úplně nakloněn a nadace se jí tímto snaží pomoci. „Paní Morová je samoživitelka. Obě její děti, syn i dcera Natálka, jsou neslyšící. Jediné, co je spojuje s hlukem světa, je speciální řečový implantát v ceně 232 tisíc korun. I přesto, že zdravotní pojišťovna hradí tři čtvrtiny ceny, stále je třeba doplatit téměř šedesát tisíc korun. Spojili jsme se proto se společností Delikomat, abychom společně tuto částku sesbírali," uvedla Mosthagen.

Podpořit Natálku můžete i vy. V místě konání kvadriatlonu bude Nadace Preciosa prodávat Anděly, symbol nadace. Ty si můžete v kreativní dílně sami vytvořit. Společnost Delikomat bude zase prodávat kávu a drobné občerstvení. Veškerý zisk poputuje na konto malé Natálky.

Peníze do jizerské stopy běžkařům

Také generální partner projektu Nadace ČEZ bude pomáhat. Cílem její pomoci se stane místní Jizerská o.p.s., která spravuje nejen Jizerskou magistrálu, ale také zajišťuje cyklistické, pěší nebo běžecké trasy a pořádá sportovní akce.

Podpořit Jizerskou o.p.s. lze přes aplikaci EPP (Pomáhej pohybem). Každý ujetý, uběhnutý, či jinak zdolaný kilometr s touto aplikací v telefonu, promění Nadace ČEZ v body a následně peníze. Aplikaci, která během prvního roku působení podpořila již desítky organizací, používá přes sto tisíc uživatelů.

Pořadatelé zvou také na zajímavý doprovodný program pro diváky. Vyzkoušet si můžete sněžná kola Duratec, biatlonovou elektronickou střelnici, měřené úseky na svahu či na běžeckém okruhu a nebo třeba unikátní horský handbike kolo s ručním pohonem pro vozíčkáře.