Před čtyřmi lety bylo kandidátek na hejtmana šest, o přízeň voličů se ucházelo 20 stran. Dvě ženy jsou také mezi šesti kandidáty do Senátu na Liberecku. Před šesti lety se o post senátora ucházelo devět adeptů, žena ale jen jediná.

Ženy v politice přitom stále představují menšinu. Většina obyvatel ČR si však myslí, že by jich mělo být v politice více. Vyplývá to z průzkumu organizace Fórum 50 %. „Je to způsobeno zejména dramatickým poklesem podpory aktivních opatření pro vstup žen do politiky ze strany mužů," uvádí studie. Před devíti lety se k aktivním opatřením na podporu žen klonilo 69 procent mužů, teď už je to jen 45. České politické strany kvóty na zastoupení žen na kandidátkách většinou odmítají, výjimkou je Strana zelených a od loňského roku také ČSSD.

V roce 2000 představovaly ženy 21,8procentní podíl na kandidátkách do krajských zastupitelstev, v roce 2012 to bylo už 27,6 procenta (19,9 procenta bylo zvoleno).

Za nováčka v krajských volbách ANO kandiduje na hejtmana Jitka Volfová, která pracuje v České Lípě na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Dalšími dvěma kandidátkami jsou bývalé náměstkyně hejtmana. Lidie Vajnerová vede kandidátku Budoucnost pro Liberecký kraj, kterou vytvořily KDU-ČSL a Nová budoucnost. Vajnerová bude kandidovat i do Senátu. V čele Změny pro Liberecký kraj stojí Zuzana Kocumová, v pozici lídra vystřídala předsedu Změny Jana Korytáře.

ČSSD povede do voleb náměstek jabloneckého primátora Pavel Svoboda, Lenka Kadlecová, která před čtyřmi lety kandidátku sociálních demokratů vedla, lídrem být znovu nechtěla.

Podle Veroniky Šprincové z organizace Fórum 50 % je jedinou úrovní, kde se zvyšuje zastoupení žen na kandidátkách, místní samospráva.

„Stále ale platí, že s velikostí města se podíl žen v jeho vedení zpravidla snižuje. Zároveň panují velké rozdíly mezi jednotlivými kraji a městy. Velmi dobré výsledky vykazuje Liberecký kraj," vysvětlila Šprincová, autorka analýzy o zastoupení žen ve vedení obcí.